Mariam Lo Fo Wong

Artikelen van deze auteur/partner

2020

"Hej, een bekend gezicht! Ben je van Zorg en Hoop?", zegt een warme stem vanachter een zwart mondkapje. Ik vertraag mijn pas en kijk in donkere glimmende ogen. Deze man heeft mij geraakt met Zorg en Hoop, de wijk waar ik opgroeide in Suriname. Ik droom terug en ben daar en niet hier.
Standaard heb ik een reserve mondkapje aan de achteruitspiegel in mijn auto hangen. Of twee verstopt in mijn Bh. De bewaarplek heb ik afgekeken van mijn oma die daar haar doekoe geknoopt in een zakdoek bewaarde.
De Curaçaose film Buladó is openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2020  Vliegende vissen verdrinken niet!
Op zaterdag 15 augustus opent The Black Archives een tijdelijke dependance in Amsterdam-Zuidoost, de Bijlmer in het kantoorgebouw Prospect Eleven; naast metrostation Bullewijk. 
Jenny van Fara Lobi Catering kookt vanuit een professionele keuken die voldoet aan de HACCP-code, de hygiëne eisen in de Horeca. "Surinaams eten zoals ik heb geleerd van mijn oma, salades en koude gerechten, maar ook Thaise gerechten zoals morning Glory; Dagoeblad met knoflook en peper. Heerlijk!”, lacht Jenny. 
"Zo, wat heb je voor me vandaag? Kleding?", zegt Silvio met glimmende ogen terwijl hij in de volle vuilniszak knijpt. 
Ik leg het graag nog een keertje uit. 
Op de groepsapp met mijn familie tussen Nederland en Suriname, checken we in met beelden van de natuur hier en daar.
Deze tijd maakt nog meer zichtbaar dat de mens uit relaties bestaat. De relaties die hij in het sociale en werkende leven heeft en de relatie die hij heeft met de mensen met wie hij in huis woont. Misschien ook de relatie met zichzelf?
In Coronatijd ontpopt mijn examenkind zich tot persboi. Hij weet exact wanneer de pers nieuws heeft over school.   
Mijn bewustzijn is wakker door iets dat ik heb gezien of gelezen in de media, in het filmhuis, in de zaterdagbijlage of in AFRO Magazine.