Rosita Mo-Ajok

Rosita Mo-Ajok: onafhankelijk, mijn eigen conclusies trekken

Rosita Mo-Ajok, 41 jaar, is geboren in Amsterdam; ze is een alleenstaande moeder van een dochter van 20 jaar. Ze werkt bij een woningstichting en houdt zich bezig met het vergroten van de leefbaarheid van huurders in Zuidoost. Mo-Ajok is ook (vrouwen)coach en leert vrouwen die niet blij zijn met hun leven, krachtig te kiezen voor zichzelf en het leven dat ze willen. In haar eerste boek “Krachtig Kiezen” heeft ze vrouwen geïnterviewd die hun levenslessen delen en met het “7 stappenplan” legt Mo-Ajok uit hoe je kunt kiezen voor jezelf.

De interviews met de vrouwen die trauma en pijn in hun leven ombuigen naar empowering zijn krachtig en inspirerend. Na ieder interview is er een handig invulblad om notities te maken. De quotes zoals bijvoorbeeld “Alles heeft een goede kant” of “Je bent sterker dan je bent” zijn groot en vetgedrukt op aparte pagina’s. Ze zijn een samenvatting van de interviews én een adempauze tussen de aangrijpende verhalen.  

Wat zijn de drijfveren geweest om je boek "Krachtig Kiezen" te schrijven? Voor wie heb je dit boek geschreven? Dit boek is door een vrouw geschreven voor een vrouw met verhalen van vrouwen. Maar iedereen kan zich laten inspireren door dit boek en iets uit de 7-stappen halen. 

Na mijn burn-out in 2017 deed ik het jaarprogramma 365-dagen succesvol. Dit programma ging over drie vragen: wie ben je, waar sta je voor en wat is je missie in het leven? Ik besefte dat ik slecht tegen onrechtvaardigheid kan. Ik kan me druk maken over oneerlijke situaties zoals racisme, discriminatie of achterstelling van de vrouw. Ik besefte ook dat ik waardering heb voor vrouwen. Ik houd van onze (veer)kracht en ons vermogen om de uitdagingen van het leven aan te gaan.

Het raakte mij als een vrouw vertelde dat iets niet mogelijk was of voor haar was weggelegd door verwachtingen of eisen van kinderen, partner, familie, samenleving of kerk. Mijn missie is om vrouwen te coachen het beste uit zichzelf te halen. Ik gun iedere vrouw een leven waar ze gelukkig van wordt. Er zijn genoeg boeken over dit thema geschreven vanuit een wit perspectief of door een schrijver uit het buitenland. Ik wilde een boek schrijven om te inspireren en waar vrouwen, die eruitzagen zoals ik, zichzelf in konden herkennen. Ik begon met het interviewen van vrouwen en gaandeweg rolde er met mijn ideeën en kennis het 7-stappen plan uit. Dit waren de antwoorden waar ik zelf twintig jaar naar had gezocht. Ik wil de lezers een lange zoektocht besparen door mijn plan van aanpak: Krachtig Kiezen.

Wat hoop je met dit boek bereiken? Wat maakt je missie tot een succes? Met mijn leven wil ik bereiken dat ik de wereld mooier achterlaat dan ik hem heb aangetroffen. Voorheen dacht ik dat als ik mijn dochter goed opvoed, ik dan mijn missie heb volbracht. Mijn dochter is nu volwassen en de meest geweldige persoon die ik ken en ik ben er nog steeds. Dat wil zeggen dat ik nog meer te volbrengen heb op deze aarde. Met alles wat ik doe maak ik deze wereld een mooiere plek. In loondienst door te zorgen dat onze huurders op een goede fijne plek wonen. Met mijn boek en coaching door vrouwen voor zichzelf te laten kiezen. Ze leren om te kiezen voor het leven waar ze voor gemaakt zijn. Het lef om je dromen te volgen is een inspiratie voor de omgeving en groter dan enkel overleven. Ik geloof erin dat je gelukkig en blij mag zijn wat je hebt bereikt in je leven. 

Je hebt het over een 7-stappenplan om te kiezen voor jezelf. Hoe heb je dit programma gemaakt? Was dit uit eigen ervaring? Het was eigen ervaring en nog veel meer. Ik heb altijd het gevoel gehad dat er meer moest zijn in het leven. Jarenlang ben ik op zoek geweest naar antwoorden, cursussen versleten, persoonlijke ontwikkelingsboeken gelezen en seminars gevolgd. Ik was jaren bezig met het vergaren van kennis, met scholing en met het bijschaven van mijn vaardigheden. Er zit twintig jaar lesgeld in deze methodiek; geïnspireerd door andere wijzen die mij voor zijn gegaan. 

Is er nog iets anders dat je wilt delen met de lezers van AFRO Magazine? Dat alles kan verkeren. Twee jaar geleden waren mijn omstandigheden compleet anders. Niks blijft zoals het nu is. Dus trek je plan, zet je koers uit. Bedenk wat je wil en ga ervoor. Je hoeft niet alles te weten en ook niet alle stappen te zien. Actie met intentie is beter dan stilstand. Ga ervoor, je verdient het!


Afbeelding

Cover Krachtig Kiezen
Het boek Krachtig Kiezen is te bestellen via www.krachtigkiezen.com
ISBN 9789464431384   €19,90  169 bladzijden

Mariam Lo Fo Wong

Columnist / Schrijver

Mariam Lo Fo Wong volgde bij de Clark Accord Foundation schrijfworkshops en bij Venzo de training effectief schrijven van Marvin Hokstam. Mariam schrijft columns over haar zoektocht naar menszijn, haar rijkdom van twee culturen en over het spel tussen controle en loslaten. Naast schrijver is Mariam lichaamsgericht therapeut, moeder van Ramses en partner van Peter.