Foto's

SouthEast Parade, in foto's

Laat het aan Amsterdam Zuidoost over om van een doodgewone parade door de buurt een spectakel te maken. Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd er op 11 juli de SouthEast Parade gehouden, waarin trotse bewoners, kleurrijk uitgedost wandelden op een route van meer dan 6 kilometer in het meest diverse deel van het land.  Deze unieke straatparade werd vorig jaar voor het eerst gehouden als een van de meest succesvolle activiteiten bij de viering van 50 jaar Bijlmer. Het aantal deelnemers en belangstellenden overtrof toen de stoutste verwachtingen.  

BDE Business Network Event

Sportschool ondernemer John Paul Veuger wordt geinterviewed door Astrid Elburg, tijdens het  van Dutch Black Entrepreneurs (BDE) op 23 mei in Bijlmerpark Theater. Het goedbezochte event werd geopend met spoken word door Jerry Millerson, waarna Veuger vertelde hoe hij zijn sportschool in Groningen tot een succes bracht.  Elburg gaf daarna een presentatie Business & Power dynamics, waarna er een presentatie volgde over "Business opportunities in smart homes, e-bikes, e-cars, web-development, Electronic Senior care." Het sloot af met een   Een levendige avond bomvol inspiratie.

Clark Accord Sessions

De Clark Accord Sessions, zaterdagmiddag 11 mei in OSCAM, was een samenkomst van literaire hoogstandjes, spoken word, en muziek. Het evenement dat was georganiseerd door YouToday en de Clark Accord zag optredens van Helen Kamperveen, Orville Abdul Raheem Breeveld, Chris Polanen, Dorothy Blokland en aankomende dichters uit de poetry class van Gershwin Bonevacia, aaneengeknoopt door presentator Cecilia Sion. Een waardige herdenking van 20 jaar De Koningin van Paramaribo. En een prachtige viering van het leven van Clark Accord, de man, de schrijver en de visagist.

 

 

My Africa Expo 2019

Prachtige foto van Guthary Bonnet, via Immy Nielsen. "Samen met Tableau de la groupe, modellen die modeshows liepen tijdens My Africa Expo 2019 in Kasteel Heeze."  My Africa Expo 2019 loopt al van 7 april en eindigt op 30 april. Onder het thema “The unseen of Africa” belicht het de zijde van Afrika die niet vaak getoond wordt; kunstenaars, modeontwerpers, (non) profit organisaties die werken voor/in Afrika en vrienden van Afrika tonen hun creaties.

Landelijk Breed Overleg voor, van en door de Civil Society van Afrikaanse afkomst Nederland

In Den Haag is op 5 oktober 2018 het Landelijk Breed Overleg voor, van en door de Civil Society van Afrikaanse afkomst Nederland (LBOSCAAN). Het is een verdienste van de Coördinatie en Monitoring Werkgroep VN Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst en de Taskforce Implementatiegroep LBO (TFILBO).

Anthony Browder in Nederland

Anthony Browder, archeoloog, auteur, cultuurhistoricus, kunstenaar en onderwijsdeskundige die sinds 1987 organisator studiereizen naar Egypte organiseert, vertoefde in Nederland. Op uitnodiging van House of Khepera verrijkte hij tijdens zijn vierdaags bezoek de afro gemeenschap met kennis en achtergrondinformatie over hun afkomst.

Educatieve wandelspeurtocht langs gebouwen in Amsterdam met slavernij en kolonialisme verleden

Studenten van het Weekend College -een onderwijsondersteuningsorganisatie in Amsterdam Zuidoost- maakten recentelijk een educatieve wandelspeurtocht langs historische gebouwen in Amsterdam die een relatie hebben met slavernij en kolonialisme.

Ongeveer 40 jongeren, allemaal toevallig van Afrikaanse afkomst, gingen samen met coaches op onderzoek uit; aan de hand van een kaart van het centrum van Amsterdam werd een route uitgestippeld met uitleg over de gebouwen die de studenten zouden bekijken. Met een broodje en extra drinken gingen ze op weg, voorzien van de nodige regencapes om de aanhoudende motregen te trotseren. 

Het Museum voor Afro Amerikaanse Geschiedenis

Het Museum voor Afro Amerikaanse Geschiedenis werd op 24 september 2016 geopend door de toenmalige president Barack Obama. Als er één instituut is dat mag gelden als bewijs dat er een Museum voor Afro Nederlandse Geschiedenis en Cultuur moet komen, is dit museum het wel.

Zoals Amerika met dit instituut gedurfd heeft haar verleden te omarmen om haar heden te onderwijzen hoe de toekomst te beïnvloeden; daar zit een les in. De bewaker aan het begin zei het ’t best: “Iedere keer als ik aan het werk ben leer ik iets nieuws.”

Het museum is gevestigd aan Pennsylvania Ave in Washington D.C., op een steenworp afstand van the White House, maar gezien de huidige bewoner van de imposante Amerikaanse presidentswoning is de keus welke van de twee te bezoeken een no-brainer.

Lees ons verslag

Naar Khemet

Een groep afro-Nederlanders is sinds zaterdag 28 april op een spannend avontuur: met House of Khepera mee op reis naar Egypte. Een gemeleerd gezelschap, op weg naar zelf. 

Black Male Achievers

ENKELE van de mannen die in oktober viraal gingen op zaterdag 1 december 2018 met de Black Male Achievers fotoshoot, gingen langs bij het Weekend College van Amsterdam Zuidoost om cadeaus uit te delen op de kinderdag zonder racistische stereotyperende karikaturen. Geen sint, geen piet, maar gewoon een dag voor kinderen, waarop ze blij gemaakt werden met cadeautjes en aandacht, zonder vrees voor een roe, of trauma vanwege een vieze stoffige jutezak. Gewoon ... zoals het moet. 

Pagina's