Verbind economische consequenties aan racisme

Ik kreeg gisteren de vraag wat de oplossing is voor racisme. We zaten in het programma van HOPZ TV dat als diepgaander tegenhanger werd georganiseerd van het programma van NPO en we kwamen maar niet op een antwoord uit op een probleem dat niet ons probleem is. "Waarom zijn mensen racistisch tegen ons. Waarom discrimineren ze. Waarom marginaliseren ze? En waarom worden ze er niet voor gestraft?"

Ik weet het antwoord:

Omdat ze kunnen

Omdat het hen niet raakt in hun portemonnee

Omdat iedereen bijdraagt aan hun dominantie die hen in staat stelt racistisch te zijn

Omdat wij hen vergoeden voor hun racisme

Omdat we hen laten kunnen

Omdat we er geen economische consequenties aan verbinden

Omdat ze niet gestraft worden

651.000 mensen keken naar dat programma waarin werd gedebatteerd of ik wel als mens mag worden behandeld. De onderste bodem van de ton was geschraapt om er wat mensen te vinden die dingen gingen verkondigen als “institutioneel racisme bestaat er niet”, “het gaat niet om black lives matter maar om black cocks matter”, “ik word ook gediscrimineerd”, “het is slachtofferschap” en de grijsgedraaide “het is allemaal zo lang geleden”.


Jort sloot af met de cheapste shot ooit naar de antiracisten beweging, door dat ene citaat van President Barack Obama te tonen waarin hij zich uitspreekt tegen ongefundeerde wokeness. 

Nee Jort, je bent geen Trevor Noah.

Toen Jort Obama citeerde, klonk hij net als die witte gasten die Martin Luther King's zoon gingen whitesplainen dat zijn vader het onverbiddelijke van het BLM activisme niet zou hebben ondersteund. Ok boomer.

Je moet Obama wel in de juiste context plaatsen en niet cheap gaan omdraaien om naar een vastgeroest publiek toe, zwarte mensen af te schilderen als klagers. Just don't. 


Anyway. Ik was dus ook tussen de 651.000 mensen die gekeken hebben -de eerste keer ooit dat ik een Nederlands programma uitgekeken heb- en ik werd er geen grammetje slimmer door.

Ik zei het ook gisteravond: waarom debatteren we überhaupt over racisme? Racisme stop je toch gewoon? Waarom doen zwarte mensen mee aan dit debat? De grafieken die ze lieten zien tonen toch duidelijk aan wie voordeel heeft aan racisme en wie eronder lijdt?

Maar wat als wij er niet meer onder lijden? Wat als, zoals ik vorige week ook schreef, wij de schoen aan de andere voet doen?

In Amerika besteedden bewuste mensen 7.6 miljoen dollars aan bedrijven van zwarte ondernemers. Dat was dus meer dan 7 miljoen dollars dat niet naar bedrijven ging zoals Ford Motors die vorige week weigerde te stoppen met het leveren van auto’s aan de politie. Dat was meer dan 7 miljoen dollars dat niet ging naar bedrijven die advertenties plaatsen bij het rechtse Fox News.

Dat was 7 miljoen dollars die hen raakte in hun portemonnee, dat was iedereen niet bijdragen aan de dominantie die mensen in staat stelt racistisch te zijn, dat was 7 miljoen die niet werd vergoed voor racisme, dat was wij hen niet laten kunnen, dat was economische consequenties eraan verbinden.

651.000 mensen keken naar dat programma. Een groot deel daarvan omdat ze echt denken dat er gedebatteerd moet worden over of ik nou racistisch mag worden bejegend of niet. "Mag iemand een racist zijn?" vroeg die Jort echt. Hij had zijn publiek mee; de grafieken lieten immers zien dat veel witte Nederlanders het niet snappen omdat ze nooit racisme meemaken. Daarentegen lieten de grafieken ook zien dat een groot deel van de zwarte bevolking er wel een probleem mee heeft.

Oké.

De bevolking van Nederland bestaat voor een enorm deel uit mensen van Afrikaanse afkomst.

Wat als al deze mensen eens hun economische macht toonden en niet meer bij bedrijven gingen zakendoen die het tij kunnen keren?

Wat als wij nou eens gingen snappen dat iedere cent in onze zak onze economische macht vertegenwoordigt?

Wat als we die bewuster gingen uitgeven.

Wat als we alleen bij (zwarte) bedrijven gingen zakendoen die ons geld respecteren?

Wat als iedereen economische consequenties aan racisme ging verbinden?

Wat als wij gingen straffen?

Wat als bedrijven die het tij kunnen keren daardoor geraakt werden in hun portemonnee?

Kan je je voorstellen hoe snel racisme opgelost zou zijn?

Zeg ’t met me

We got the power. 

#julibobmaand

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.