Holland Festival

Berichten van deze auteur

Een theatrale cyclus, een inleiding en nagesprek met Toshi Reagon, een avond over Appropration en een over Afrofuturism en een theatrale wandeling op IJburg. Redenen genoeg om het Holland Festival te bezoeken

De Oostenrijkse componist Georg Friedrich Haas componeerde adembenemende muziek bij het autobiografische verhaal van zijn vrouw, de Amerikaanse schrijfster en storyteller Mollena Lee Williams-Haas.

Choreograaf Nadia Beugré, afkomstig uit Ivoorkust, liet zich voor Legacy inspireren door de Amazones en een specifiek moment uit de geschiedenis van haar land.

Hoogtepunt van een dag Kronos Quartet is het concert van Kronos met het Malinese Trio Da Kali. Dit trio bestaat uit muzikanten uit de West-Afrikaanse griottraditie.

Een line dance. Een choreografisch statement van tien minuten, gebaseerd op een selectie uit het Soul Train-vocabulaire van YouTube. Soul Train is een iconisch Amerikaans muziek-en-dansprogramma.

De Britse filmmaker en beeldend kunstenaar Steve McQueen (bekend van de films 12 Years a Slave, Shame en Hunger) presenteert voor het eerst in Nederland de nieuwste versie van End Credits. Deze museale video-installatie gaat over de Afro-Amerikaanse Paul Robeson (1898-1976), een gevierd zanger en acteur die een invloedrijk burgerrechtenactivist en communist werd en een uitgesproken tegenstander van sociale ongelijkheid.

Met Octavia E. Butler’s Parable of the Sower maken de Amerikaanse componisten en muzikanten Toshi Reagon en Bernice Johnson Reagon post-apocalyptisch muziektheater, dat tweehonderd jaar zwarte muziek omvat. De opera is gebaseerd op de sciencefiction-romans van Octavia Butler.

Choreograaf Nadia Beugré, afkomstig uit Ivoorkust, liet zich voor Legacy inspireren door de Amazones en een specifiek moment uit de geschiedenis van haar land. In 1949 protesteerden vrouwen in de stad Grand-Bassam met een lange mars voor de vrijlating van politieke gevangenen en tegen de Franse, koloniale macht.