Jeangu Macrooy - Rinse Fokkema

Jeangu Macrooy op Holland Festival | “Ontmoetingen van verschillende werelden zijn altijd leuk”

Jeangu Macrooy geeft een gastoptreden op het Holland Festival bij Angelique Kidjo. Hij vertelde Marilva Delchot er meer over. “Het is heel fijn dat alles weer open is; ik ben lekker druk met van alles, de agenda staat weer vol  optredens en dat is heerlijk.”

De singer/songwriter die werd geboren in Paramaribo en nu woont in Amsterdam, heeft voor een mid-twintiger al heel wat mooie dingen op zijn naam staan. In 2018 vertolkte hij de rol van Judas in The Passion, in 2021 stond hij op het Eurovisie Songfestival met het nummer Birth Of A New Age”, waarin de veelbetekenende uitspraak “Yu no man broko mi”. En ga zo maar door. Nu dan het Holland Festival.

Hoe is het om met Angelique Kidjo het podium te delen?

Heel inspirerend, ik vind samenwerkingen altijd leuk; vooral op het podium. Hoe je er toch altijd van leert. Het is heel anders dan dat je er met je eigen band staat. Ik vind ontmoetingen van verschillende werelden inspirerend. En zeker als je ziet wat er dan op het podium gebeurt. Ik kijk er heel erg naar uit”.

Afbeelding

Jeangu Macrooy - Rinse Fokkema
Jeangu Macrooy - Rinse Fokkema

Mag je vertellen wat je gaat zingen?

Hij glimlacht een beetje mysterieus … “Ja, ik mag een nummer zingen met de band van Angelique, een eigen nummer, en we doen ook een nummer van Angelique samen als duet. We moeten nog repeteren maar dat is eigenlijk wat we gaan doen.”

Het Holland Festival doet nu een grote stap naar meer diversiteit. Hoe kijk jij daartegenaan?

Ik denk dat 2020 heel belangrijk is geweest. De hele Black Lives Matter beweging heeft toch wel een aantal dingen in gang gezet, waarvan ik in het begin niet wist of het zou blijven of misschien een korte opleving was. Maar ik moet wel zeggen dat ik op heel veel plekken merk dat er deuren zijn geopend en ogen zijn geopend voor blinde vlekken en dingen die mensen eerder niet zagen. Wat betekent inclusiviteit nou echt en hoe zou dat eruit moeten zien op zo’n festival of in de top van bedrijven en culturele instellingen? Ik denk wel dat er echt iets in gang is gezet.”

De Surinaamse gemeenschap was verschrikkelijk blij en trots dat jij daar in Rotterdam tijdens het Eurovisie Songfestival stond, op een internationaal podium, namens ons en voor ons met “Birth Of A New Age”, hoe komt dat bij jou binnen?

“Ik heb echt supermooie reacties gehad! Het is ontroerend om te zien dat er veel mensen waren bij wie het is binnengekomen en die snappen waar het over gaat. Ik krijg nog bijna dagelijks toffe reacties op straat van mensen die vertellen dat het echt hun lijfspreuk is geworden, en dat is het mooiste wat een artiest zich kan wensen; dat mensen je muziek omarmen en het een deel maken van hun levens. Ik ben super blij dat ik daar mocht staan met dat nummer.”

Tijdens het Songfestival stond je op het podium met jouw tweelingbroer Xillan, wat helemaal fantastisch was. Is hij er nu ook weer bij betrokken?

“Mijn tweelingbroer zingt live mee in mijn band, maar hij is nu vooral ook goed bezig met zijn soloproject.”

Hij grijnslacht: “Ik weet niet hoe lang hij nog met mij gaat zingen. Maar hij is echt heel goed bezig met zijn eigen dingen. Het is ook fijn dat alles weer kan nu; vooral voor artiesten die nog moeten bouwen. Dat zij de ruimte en opportunities daarvoor krijgen. Sowieso zullen wij altijd samen blijven zingen, voor en achter de schermen.”

Afbeelding

Jeangu Macrooy - Rinse Fokkema
Jeangu Macrooy - Rinse Fokkema

Kunnen wij dit jaar nog een album van jou verwachten?

“Ja zeker, sinds vorig jaar na het Songfestival heb ik veel tijd gehad; ook door de lockdown natuurlijk. Ik ben toen heel veel gaan schrijven en daar zijn veel nummers uit gekomen. In het najaar ga ik hoogst waarschijnlijk een album droppen. Ik zit op dit moment nog midden in het proces van het afmaken, maar ik ben wel echt heel excited.”

Jeangu is deel van het muzikale feest van Angelique Kidjo op het Holland Festival in Amsterdam. Naast hem staan ook de artiesten Zenab Abib, Yemi Alade en Blue Lab Beats op het podium.


Datum: vrijdag 3 juni 20:00 en zaterdag 4 juni 20:00

Locatie: Carré, Amstel 115 /125, 1018 EM Amsterdam