We schrijven nu mooie geschiedenis; laten we daar nieuwe beelden van maken

Een paar jaar geleden was ik voor een interview in een gebouw in Amsterdam, waar meerdere bedrijven kantoor hielden. Ik moest er iemand interviewen en ik weet niet eens meer wie dat was, want mijn aandacht werd getrokken door iets anders dat ik zag in dat kantoorgebouw. De mooiste lelijke kunstwerken ooit. Ze kwamen uit de oorlog in Mozambique en waren onderdeel van een beetje macabere maar oogopenende kunstexpo "Arms to Art".

AK47s en andere machinegeweren en pistolen die onklaar waren gemaakt en waren omgesmolten tot beeldjes van afzichtelijke eenden en gruwelijk lelijke reigers, en dansende en knielende mensen die met gemak een hoofdrol zouden kunnen vervullen in een horrorfilm. En de meest oncomfortabele stoel die je je kan voorstellen. Ik heb ze meerdere keren aan mijn studenten getoond.

Kunstelijke monsters, maar ze waren prachtig in waar ze voor stonden. Afschuwelijke instrumenten van de dood, onklaar en voor eeuwig de bek gesnoerd, maar dan in een halfslag terug naar een spot waar zelfs de grootste pacifist ze nog zou kunnen waarderen.

Weg met het kwade en ruim baan voor iets moois. Iets met een phoenix en as ... het gilde "nooit meer!"

Daar denk ik aan vanmorgen bij een post van een collega journalist die vindt dat de beelden van Columbus en Cecil Rhodes, Confederate generaals, Leopold en andere megalomanen die hun roem en rijkdom hebben vergaard door mensen die op mij leken te onderdrukken en te vermoorden, niet moeten worden neergehaald. "Want ze zijn onderdeel van onze collectieve geschiedenis."

Ben ik geen onderdeel van het collectief?

Waar is het standbeeld van Hitler?

Juist. Waarom vereren we duivels gedrag? Er zou daar geen plek moeten zijn op deze aarde.

Laten we alles verbannen dat doodt en laten we niks overeind laten dat mensen vereert die genocide tot kunstvorm hebben verheven.

Als je per se over hen wil leren, ga naar de bieb ... ach wat zeg ik. Dit is 2020. Google hen. Of nog beter: vergeet die motherfuckers.

En ja, ook al betreft het monumenten uit de oudheid die staan voor onderdrukking van de mensen die ze met hun slavenarbeid gebouwd hebben. Overal ter wereld.

Onpopulaire opinie: ook de pyramides! Burn that shit down.

Columbus had al 300 jaar geleden moeten zijn onthoofd. Die verandering die nu gebracht wordt is goed en laat.

Het zijn beelden van de geschiedenis, die we niet moeten vergeten? Bullshit! Rot op met je verering van mensen die mij dood wilden hebben. Je houdt toch niet vast aan jouw pijnlijke herinneringen?

We schrijven iedere dag nieuwe geschiedenis.

In fact: we leven op dit moment in een periode waar we een hoofdstuk schrijven dat alles verandert. We zijn mooie herinneringen aan het creeeren. Laten we daarvan beelden maken. Beelden waar je wat van leert waar je wat aan hebt. Beelden van bloemen.

Als het per se mensen moeten zijn, maak dan beelden van mensen die een betere wereld helpen creëren. Namen zat. Niet van die megalomane assholes die vonden dat ik slaaf moest zijn. En een Indiër een drager. Of een Jood vergast. En dat "de enige goede Indiaan een dode indiaan was."

Stop met duivels gedrag vereren in de naam van geschiedenis. Stop met prime real estate geven aan strontzakken (met verontschuldigingen aan stront voor die vergelijking).

Wat ik net zei aan mijn Engelstalige ex collega;

"I have forever been told to move on from that painful past when my ancestors where enslaved. Why is it that those same people who tell me to move on, are reluctant to move on from the past that glorifies the enslavers?"

Hij reageerde daar niet op.

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.