Afbeelding

marvin on the bridge

Die ChatGPT van jullie hé

Als ole skool journalist die het van zijn eigen penmanschap moet hebben, moet ik altijd glimlachen wanneer ik pseudobloggers mooie, zielloze artikelen zie posten op social media.

"Dat is AI! Denk je echt dat die gast in staat is om 10 artikelen per dag te schrijven? Hij gebruikt ChatGPT !" garandeerde iemand me laatst over zo'n pseudoblogger. Ik had diens zielloze teksten zien langskomen, vond het opmerkelijk dat die op dat niveau kon schrijven, maar had geweigerd erbij stil te staan. De ChatGPT uitleg maakte wel een heleboel duidelijk.

"Ik schreef vroeger wel eens 10 artikelen per dag voor de krant," reageerde ik schouderophalend, maar mijn gesprekspartner pareerde dat met "Ja maar jij bent hiervoor getraind."

Ik weet letterlijk niks van AI, behalve dat het mij een onbehaaglijk Cyberdyne gevoel geeft. Ik kan de mooie plaatjes appreciëren die het produceert, maar heb nooit de tijd genomen om die te leren maken.

Ermee schrijven gaat me net iets te ver, al moet ik toegeven dat het me wel te hulp schoot laatst toen ik op een online platform een opiniestuk aan het schrijven was. AI suggereerde plotseling uit het niks een zestal alinea's.

Ik was er helemaal verbaasd door en keek er met grote ogen naar, net mijn oude mati die ik een paar weken geleden voor het eerst tikkie leerde gebruiken. Whoa!

Steengoede, zielloze alinea's waren het. Ik plukte er een stuk uit dat andere woorden toevoeg aan mijn eigen stuk. Netjes. Handig.

Ik vertelde het gisteren tijdens lunch aan mijn GenX zoon die veel nadenkt over dit soort dingen.

"Maar daar moet je het ook voor gebruiken. Het is een tool, een stuk gereedschap dat je werk makkelijker kan maken. Het is niet bedoeld om je werk over te nemen."

Dat creatieve brein van hem filosofeerde nog meer op me af, dat me sindsdien bezighoudt. "AI gaat op den duur instorten. Net als alle tech systemen is het bedoeld om van mensen te leren. Wat er gaat gebeuren ... wat er nu al gebeurt is dat het gaat leren van zichzelf. Dat zal niet lang goed gaan."

Hij stond op en ging voor mij staan ijsberen en ging lecturen, naar mij, zijn vader die zelf altijd lectured. “Kijk, AI traint op data die hem wordt voorgeschoteld. En het internet zit inmiddels bol van data die al uit ChatGPT komt. En doordat ChatGPT daarop traint wordt het? Ja pap?"

“Inteelt,” zei ik schaapachtig. “Dude!”

Hij ramde door. “Denk aan fake news. ChatGPT weet geen onderscheid te maken tussen juiste of onjuiste info. Dus ook haattekst neemt het aan als waarheid. Het kan dus voort borduren op valse info, data die dus niet per se waar hoeft te zijn. En dat kan het weer eruit spugen."

“En dat kan blindelings worden overgenomen door van die pseudobloggers. Die het dan aan hun schaapjes verkopen als hun eigen product,” zei ik zacht, stilletjes onder de indruk van dat kind dat ik heb voortgebracht.  

“Juist. En wat als die valse info haattekst bevat? Dan kunnen die pseudobloggers daarmee onbezonnen bijdragen aan het verspreiden van racisme en discriminatie.”

“Zielloos,” zei ik hoofdschuddend.

Hij glimlachte naar me, trots dat ik hem snapte.

Die is het met me eens: zo begon Cyberdyne Systems met Skynet. Next thing you know komt Arnold uit de toekomst om Sarah Connor te vermoorden.

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.