Zwarte Piet tegenstanders: Bijenkorf had kunnen inspireren

Tegenstanders van de controversїele pietentraditie vinden het goed nieuws dat jaar de klimpiet die tijdens de feestdagen de lichthallen van winkelketen De Bijenkorf versiert, goudkleurig wordt, maar ze vinden het jammer dat het bedrijf niet gewoon toegeeft dat Zwarte Piet stereotyperend is.

De Bijenkorf liet gisteren weten dat vergulde klimpieten beter passen bij haar nieuwe strategie. De keten gaf aan de afgelopen tijd flink te geïnvesteerd in zeven winkels en de 'vergulde klimpieten' gaan kennelijk beter bij de nieuwe en luxere 'premium experience' koers.

Een woordvoerder van de Stichting Nederland Wordt Beter zei in een reactie tegen Het Parool dat De Bijenkorf zich maar verschuilt achter dit argument en daarmee haar verantwoordelijkheid niet neemt. “Het zou de winkelketen sieren als ze de verandering op een manier hadden aangekondigd die 'inspirerend is voor andere multinationals'. 'We staan nog niet te juichen. Eerst zien en dan geloven,' zei de woordvoerder.

De aangiften die onlangs tegen onder meer de Bijenkorf zijn gedaan, blijven volgens de zegsman staan. 'In juli hebben meer dan achthonderd mensen aangifte gedaan, dit heeft betrekking op 2014. Het bedrijf heeft zich toen schuldig gemaakt aan discriminatie en dat blijft staan. Het feit is gepleegd.'

Het Openbaar Ministerie (OM) moet de aangiften nog beoordelen. Volgens de woordvoerder hebben bedrijven als de Bijenkorf geen keus als het gaat om het aanpassen van het hulpje van Sinterklaas. 'Niets doen, is geen optie.' De stichting gaat voor een viering van het kinderfeest zonder dat mensen zich hierbij beledigd voelen. 'Dit is iets waar mensen ons over tien of twintig jaar voor bedanken.'

De Bijenkorf is zich naar eigen zeggen bewust van de gevoeligheden rondom Zwarte Piet. 'We volgen de discussie in de samenleving met belangstelling en respect. We zien uit naar een feestelijke viering van Sinterklaas, zoals we dit al generaties lang vieren met onze klanten, hun kinderen en families', aldus de onderneming.