Weesp Museum werpt nieuw licht op de Afrikaanse geschiedenis van Nederland

Aanstaande vrijdag 24 maart –een dag vόόr de - wordt in Weesp de expositie ‘Uit de schaduw, Nieuw licht op Afrikaanse bedienden bij Weesper notabelen’ geopend.

“Museum Weesp werpt een nieuw licht op de geschiedenis van de Afrikaanse bedienden in de stad. Misschien is het ook uw geschiedenis. Want weet u wie uw voorouders zijn?,” schrijft het museum in de aankondiging.

Het vertelt hoe rijke families in de achttiende eeuw wel vaker een Afrikaanse bediende in huis hadden. “Dat is een bekend feit. In de achttiende eeuw is het statusverhogend om met een bediende uit Afrika te pronken. Met prachtige kleding aan laten notabelen zich op schilderijen vastleggen met hun bedienden uit verre oorden. Tientallen schilderijen van dergelijke taferelen uit heel Europa zijn bekend. Weesp vormt hierin geen uitzondering.”

Het persbericht hint dat het idee dat deze mannen trouwden, kinderen kregen en daarmee directe voorouders zouden kunnen zijn van witte Nederlanders, een nieuw licht werpt op de Nederlandse geschiedenis.

Misschien is het ook uw geschiedenis. Want weet u wie uw voorouders zijn?

In Weesp bijvoorbeeld, leefde in de achttiende eeuw, Christiaan van der Vegt, de Afrikaanse bediende van de burgemeester van de stad. Christiaan trouwt met een Weesper meisje en krijgt met haar tien kinderen. “250 jaar later overkomt Annemieke van der Vegt iets heel byzonders, als zij niets vermoedend onderzoek doet naar haar voorouders in Weesp.

De uitkomst laat haar niet meer los. Annemieke startte een zoektocht naar de ware identiteit van Christiaan, die te volgen is op de website  Als onderdeel van het programma rond de expo, verzorgt Annemieke een lezing op zondag 23 april, met als thema  ‘Hoe heette Christiaan? Zoektocht naar een vergeten levensverhaal’. Ze verzorgt ook een rondleiding door Weesp op zondag 7 mei, met aansluitend de onthulling van een gedenkplaatje op een bankje in de stad, ter nagedachtenis van Christiaan van der Vegt, (Kust van Guinee ±1743 - Weesp 1825)

Christiaan maakt ook onderdeel uit van de expositie ‘Uit de schaduw’ die op vrijdag geopend wordt door Midas Dekkers en wethouder Peter Eijking van Cultuur. Midas Dekkers geeft een korte lezing geven over DNA.  

De expo ‘Uit de schaduw, Nieuw licht op Afrikaanse bedienden bij Weesper notabelen’ loopt van 25 maart t/m 31 augustus 2017 in Museum Weesp, Nieuwstraat 41, 1381 BB Weesp.