We moeten het zelf doen

In deze wereld, waar white supremacy heerst als de griep en waar witte debielen als Trump overal mee wegkomen, is het belangrijk om jouw stem extra hard te gebruiken om jouw waarheid te vertellen.

De wereld is namelijk nog (lang) niet op een plek waar de stem van elk individueel even zwaar weegt. Dat is meteen de reden waarom Black Achievement Month hoognodig is.

De mainstream media zal weinig tot geen aandacht schenken aan de prestaties van personen met Afrikaanse roots hier in Nederland, dus is het belangrijk dat wij er zelf extra aandacht aan schenken. 

Prestaties zijn persoonlijk en niet te vergelijken; voor mij gaat het om persoonlijke doelen die je voor jezelf hebt gesteld en vervolgens behaald. Mijn persoonlijk doel is de urgentie van verandering aankaarten in de wereld en deze vervolgens in de praktijk brengen.

Verandering is nodig want ik hoor nog te vaak witte mensen zonder enige gêne het n-woord meerappen wanneer zij luisteren naar een nummer van een zwarte rapper.

Er zijn nog te veel mensen die hun wenkbrauwen fronzen als ik de term ‘white privilege’ in het gesprek meng.

Nog te veel mensen die aan mij vragen of ik verbrand als de zon fel schijnt.

Nog te veel mensen die hun oneerbiedige klauw ongevraagd in mijn haar stoppen, alsof op mijn voorhoofd staat: “Aai me.”

Nog te veel mensen die denken dat Suriname in Afrika ligt.

Nog te veel mensen die Sinterklaas vieren met Zwarte Piet.

Nog te veel mensen die denken dat “als het je hier niet bevalt, dan ga je maar terug naar je eigen land” een sterk en eerlijk argument is. De dag dat ik de mensen die dit soort vragen stellen de waarheid kan laten zien, is de dag dat mijn persoonlijk doel is behaald. Dat zou mijn grootste achievement zijn.


Maxime Miedema (19), opstandig, direct en, eerlijk, studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.