Afbeelding

Actiegroep eist "Weg met de Gouden Koets"

"Wij eisen dat de Gouden Koets per direct naar een museum wordt overgebracht, waar hij kan dienen als voorbeeld van hoe Nederland jarenlang werd geïndoctrineerd,” schrijft de Actiegroep De Grauwe Koets vandaag in een open brief.

In de  open brief die sinds hij werd gepubliceerd al tientallen keren gedeeld en geliked is op Facebook, spreekt de actiegroep zich krachtig uit tegen de koloniale propaganda op de Gouden Koets.

Het historische voertuig dat voor het eerst in 1901 werd gebruikt door Koningin Wilhelmina, is versierd met zijpanelen van de schilder Van der Waay, waarin halfnaakte zwarte mannen en vrouwen hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis. Het wordt op iedere prinsjesdag van de stal gehaald, om de koning en koningin naar de de Ridderzaal te vervoeren.

“Koning Willem Alexander rijdt ieder jaar rond in een koets waarop leugens staan afgebeeld. Leugens over uitbuiting. Leugens over onderdrukking. Leugens over slavernij. Leugens over de bloedige Nederlandse geschiedenis, waarin rijkdommen werden verkregen over de rug van anderen, door op hen te parasiteren, door hen te misbruiken en uit te buiten, door hen te knechten, door hen te dehumaniseren,” schrijft de actiegroep.

De groep zegt dat het koningshuis, door de koets nog te gebruiken, goedkeuring geeft aan hoe zwarte mensen worden afgebeeld, knielend, afwachtend, als hulpje, als leverancier, als ondergeschikte, als onbeschaafd en/of onontwikkeld persoon. “Niet alleen de leugens over het huldebetoon worden ieder jaar aan de Nederlandse bevolking getoond, ook de boodschap die van de plaatjes uitgaat is schrikbarend. Misschien waren deze ideeën bij de eind negentiende eeuwse witte elite nog en vogue, in de 21ste eeuw is het bizar dat deze racistische idealen nog ieder jaar in triomftocht worden rondgereden,” schrijft De Grauwe Koets.

De groep brengt in herinnering dat er in 2011 in nrc.next een open brief gepubliceerd werd over de Gouden Koets, geschreven door het Landelijk Platform Slavernijverleden en het Comité Nederlandse Ereschulden, alsmede ondertekend door Kamerleden van GroenLinks en de SP. In die brief vroegen de ondertekenaars of het paneel “Hulde der Koloniën”, dat op de zijkant van de koets staat, kon worden verwijderd en kon worden ondergebracht in het Rijksmuseum.

De open brief van de actiegroep De Grauwe Koets is mede ondertekend door 18 anti-racisme en anti-koloniale organisaties organisaties die zich inzetten voor gelijkheid in Nederland, gesteund door leidinggevende Nederlandse historici. Sinds de actiegroep de brief op Facebook heeft gepubliceerd is het inmiddels al meer dan 120 keer geliked en 80 keer gedeeld.  

Wil je hem ook liken of delen, klik hier.