Slavernijverleden

Verkenning naar museale voorziening slavernijverleden afgerond

NiNsee, Museum Zonder Muren en IZI Solutions hebben de verkenning naar een museale voorziening  slavernijverleden afgerond. Het rapport ‘Met de kracht van de voorouders’ geeft antwoord op de vraag waar een Nederlands Trans-Atlantisch slavernijmuseum aan moet voldoen. De Regiegroep Nationaal Trans-Atlantisch slavernijmuseum (NTASM) heeft deze verkenning in opdracht van de gemeente Amsterdam uitgevoerd.

GroenLinks wil €700,000 voor 155 jaar afschaffing slavernij

GroenLinks Amsterdam wil dat de Gemeenteraad van de stad in 2018 €700,000 reserveert voor de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Het is dan 155 jaar geleden dat tot slaafgemaakten in Nederlandse koloniën hun vrijheid kregen. 

Tags: 

NiNsees Antoin Deul: nog lange weg naar het beloofde Nederland

NiNsee voorzitter Antoin Deul (rechts), met bestuurslid Marian Markelo en de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim

NiNsee voozitter Antoin Deul zegt dat anti-zwart racisme geworteld is in het Nederlands verleden van koloniale overheersing, onderdrukking en slavernij. Dit zei hij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de organisatie.

Tags: 

Mapping Slavery; nieuwe website maakt sporen Nederlandse slavernijverleden toegankelijk

, een nieuwe website geinitieerd vanuit de Vrije Universiteit, brengt historische plaatsen in kaart van het slavernijverleden van het Nederlandse koloniale rijk.

Tags: