GroenLinks wil €700,000 voor 155 jaar afschaffing slavernij

GroenLinks Amsterdam wil dat de Gemeenteraad van de stad in 2018 ruim uitpakt voor de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Het is dan 155 jaar geleden dat tot slaafgemaakten in Nederlandse koloniën hun vrijheid kregen. De partij diende recentelijk een amendement in, waarin voorgesteld wordt dat Amsterdam €700,000 reserveert voor herdenkingsactiviteiten rond het jubilieumjaar.

Dat is hetzelfde bedrag dat Amsterdam reserveerde in 2013 voor de herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij. “Dit heeft toen een grote invloed gehad op het gebied van wetenschap, onderwijs, kunst, dialoog, cultuur en veel meer,” schrijft Groen Links op haar website.

Het amendement is een initiatief van GroenLinks gemeenteraadslid Simion Blom. Het is de eerste in een serie voorstellen die hij aan het voorbereiden is in het kader van het Nederlandse slavernijverleden.

"De slavernij heeft ontwrichtende gevolgen gehad wereldwijd en die zijn nog steeds merkbaar. Zo een jubileumjaar is een kans om extra te investeren in activiteiten die zorgen voor meer kennis, begrip en dialoog over het slavernijverleden en de implicaties ervan vandaag de dag. Als het voorstel wordt aangenomen bewijst Amsterdam het imago van gelijkheid, eerbied en respect waard te zijn. De gemeente heeft meer dan genoeg geld om deze bijdrage te leveren. Het is een kwestie van politieke wil,” zei hij.

Groen Links benadrukt dat de geschiedenis van Amsterdam vervlochten is met die van de slavernij. “Amsterdam was mede-eigenaar van de West Indische Compagnie die een hoofdrol speelde in de slaven- en goederenhandel met de koloniën in Noord- en Zuid-Amerika. Daarom is onze hoofdstad ook bij uitstek de plek om stil te staan bij dit verleden.”

De Amsterdamse gemeenteraad stemt op 20 juli over dit voorstel. Blom vertelt dat GroenLinks Amsterdam de komende weken meer voorstellen zal doen “voor het verstevigen van het beleid slavernijverleden.”