Mapping Slavery; nieuwe website maakt sporen Nederlandse slavernijverleden toegankelijk

Mapping Slavery, een nieuwe website geinitieerd vanuit de Vrije Universiteit, brengt historische plaatsen in kaart van het slavernijverleden van het Nederlandse koloniale rijk.

De geschiedenis van Nederlandse steden als Amsterdam, Middelburg, Rotterdam, Arnhem, Utrecht, en talloze andere plaatsen in Nederland is direct verbonden aan de geschiedenis van de voormalige Nederlandse koloniën. Die verbindingen vormen de geschiedenis van de huidige bewoners, zwart, wit, bruin en iedereen daartussen. Mapping Slavery maakt dit erfgoed toegankelijk.

"Het slavernijverleden is onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse en Europese geschiedenis. De VOC en de WIC waren wereldwijde handelaren in tot slaaf gemaakte Afrikanen en Aziaten en de producten die zij voortbrachten"

“Mapping slavery maakt de sporen van het Nederlandse slavernijverleden toegankelijk voor een breder publiek. Het project brengt het slavernijverleden dichtbij, door kennis over de slavernijgeschiedenis te verzamelen. We beschrijven plaatsen in de directe woonomgeving in Nederland én voormalige koloniën van Nederland, zetten deze informatie in een database en maken er digitale kaarten van. Deze informatie vormt de ideale basis voor diverse educatieve producten zoals wandel- en fietsroutes, publicaties, educatieve modules en exposities,” schrijft de universiteit in een bericht.

VU-historicus en universitair docent Dienke Hondius initieerde dit project en werkt met een team van onderzoekers, curatoren, studenten van de VU en UU en erfgoedprofessionals aan de ontwikkeling en uitvoering.

Het project Mapping Slavery werkt op dit moment in Nederland, de Verenigde Staten en Indonesië aan nieuw onderzoek, tours, en publicaties, over "Dutch New York: Including the History of Slavery and African Heritage".

Dit gebeurt in samenwerking met diverse Nederlandse maar ook internationale partners zoals de Gadjah Mada Universiteit in Yogyakarta, Dutch Culture USA, het New Amsterdam History Center, Black Heritagetours, de staat New York (Parks, Recreation and Historic Preservation) en de toerisme organisatie in New York State en New York City, "I Love New York".

Slavernijverleden

Het slavernijverleden is onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse en Europese geschiedenis. De VOC en de WIC waren wereldwijde handelaren in tot slaaf gemaakte Afrikanen en Aziaten en de producten die zij voortbrachten: specerijen, suiker, koffie, tabak en katoen. Mapping Slavery toont de sporen daarvan aan beide kanten van het koloniale rijk.