Gouden Koets

"Uitsluitingsmechanismen": een verslag van Barryl Biekmans 53 jaren van activisme

Dr. Barryl A. Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden, heeft een boek geschreven.  "Uitsluitingsmechanismen; Blaka tara en afrofobie. Het belang van politieke wil en rechtvaardig bestuur", is een 216 pagina's tellende paperback, uitgegeven door LM Publishers te Volendam. Het kost 20 euro.

Tags: 

Demonstratie tegen Gouden Koets

Actiegroep De Grauwe Koets houdt op 5 september  een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam tegen de Gouden Koets. De actiegroep eist dat de koets in een museum wordt gezet, "voorzien van de juiste historische context."

Eerder publiceerde de actiegroep al om hetzelfde te bepleiten, die ondertekend werd door 18 anti-racistische organisaties en 5 historici. 

Tags: 

Zwarte Piet, raciale profilering, gouden koets onderwerp VN Nederland evaluatie

Tijdens de  87e sessie plaats van de VN Commissie on the Elimination of Racial Discrimination (CERD) die momenteel in Geneve plaatsvindt, legt het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) het Zwarte Piet vraagstuk voor aan deze VN Commissie.

"Naast het vraagstuk Zwarte Piet, waarbij ook de rol van de VIE (Nationale Commissie voor de Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed), de Pietengilde en het Sint Nicolaas Genootschap zijn belicht, is de CERD aandacht gevraagd voor het gewraakte zijpaneel “Hulde der Koloniën” van de Gouden Koets," zegt de LPS in een bericht.

Tags: 

Dr. Barryl Biekman over de link tussen de Gouden Koets en het Nederlandse slavernijverleden

"Mensen zijn trots op Nederland. Ze voelen zich ook Nederlander.  Ze willen zich nog optimaler kunnen voelen in een Nederland. Ze willen wanneer ze "thuis" zijn in Suriname, of in Ghana, kunnen zeggen "Ik voel me heerlijk in Nederland."  

Aan het woord is Dr. Barryl Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden, die zegt dat Nederland zich vastbijt in de angst dat haar samenleving veranderend, in plaats van zich erop voor te bereiden. 

Tags: