Demonstratie tegen Gouden Koets

Actiegroep De Grauwe Koets houdt op 5 september  een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam tegen de Gouden Koets. De actiegroep eist dat de koets in een museum wordt gezet, "voorzien van de juiste historische context."

Eerder publiceerde de actiegroep al een open brief om hetzelfde te bepleiten, die ondertekend werd door 18 anti-racistische organisaties en 5 historici. 

Afgelopen week werd bekend dat de Gouden Koets na de komende Prinsjesdag voor een aantal jaar zal worden gerestaureerd en gedurende die tijd niet wordt gebruikt. Daarna zou de koets opnieuw rond kunnen rijden op Prinsjesdag. Op de koets staan panelen met racistische afbeeldingen waarop het koloniale verleden verheerlijkt wordt. 

Op de afbeelding “Hulde der koloniën” op de zijkant van de koets, is in het midden “de Nederlandse Maagd” afgebeeld, die de monarchie representeert. Naast haar knielen personen uit voormalige koloniën en worden haar allerlei producten uit Oost- en West-Indië gebracht. Een Indische vorst en andere Indische hoogwaardigheidsbekleders brengen onderdanig hulde aan “de Maagd”. Links staat een groep van vier figuren die het brengen van “beschaving” en “ontwikkeling” moet voorstellen. Een witte man overhandigt een zwarte jongen een boek.

"Dit vrolijke beeld is een leugen," zegt De Grauwe Koets. "De Nederlandse rijkdom is verkregen door uitbuiting van en geweld tegen mensen in de kolonieën. Toen de koets in 1896 aan koningin Wilhelmina werd aangeboden voerde Nederland bloedige oorlogen om land te veroveren in Oost-Indië en werden contractarbeiders in West-Indië genadeloos uitgebuit. Daarnaast zit de afbeelding vol racistische retoriek. Het beeldt witte mensen uit als superieur en beschaafd en zwarte mensen als onderdanig."

De actiegroep verklaart dat zij is opgezet door de mensen die begin dit jaar demonstreerden tegen de film “Michiel de Ruyter”, en de koloniale heldenverering die daarmee samenhing. De Grauwe Koets zet zich in tegen geschiedvervalsing en verheerlijking van het koloniale verleden. Ze vindt dat de geschiedenis bekeken moet worden vanuit het perspectief van de onderdrukten, "niet de in dit geval koloniale Nederlandse onderdrukker. Het paneel op de Gouden Koets is een typisch voorbeeld van zo’n verkeerd perspectief. De koning hoort dan ook niet in een koets rond te paraderen met zo’n afbeelding er op. Daarom demonstreert de Actiegroep op het Museumplein voor het Rijksmuseum: de plaats waar de Gouden Koets - voorzien van het juiste perspectief - thuishoort," zegt zij.

*Aankondiging van de demonstratie:https://www.facebook.com/events/1608600199404467/ 
** De open brief:https://www.facebook.com/MichielDeR/posts/992408837446171

Meer informatie 
- “Koloniale gouden koets moest ook Nederlandse eenheid symboliseren”:http://www.doorbraak.eu/koloniale-gouden-koets-moest-ook-n…/ 
- “De Gouden Koets hoort in het museum ”: https://www.joop.nl/…/33398_de_gouden_koets_hoort_in_het_m…/