Welkom Joan

Bij AFRO Magazine hebben we vanaf deze week een nieuwe colmnist erbij. Met enige trots introduceren we Joan de Windt (1959).

Geboren en getogen op Curaçao, kwam Joan na de middelbare school naar Nederland.

Ze studeerde aan de School voor de Journalistiek te Utrecht, destijds de enige opleiding journalistiek in Nederland. Liep stage bij de Beurs- en Nieuwsberichten op Curaçao.

Daarna werkte ze zo'n 25 jaar als redacteur TV bij 7 publieke omroepen en enkele migrantenomroepen (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam).

 


Schrijven blijft haar grote liefde, ze is dan ook heel blij dat haar schrijfsels vanaf nu ook te lezen zullen zijn op AFRO Magazine.


Een paar jaar geleden bracht ze het boek 'WEG met mental slavery' in eigen beheer uit. Het is een nicheboek, zegt ze trots, voornamelijk bedoeld voor de afstammelingen van tot slaaf gemaakten. Het boek is bedoeld om de waarheid bekend te maken over de geschiedenis, die ze ons nooit op school leerden. Daar leerden we voornamelijk dat onze voorouders slaven waren, gehaald uit een armoedig continent waar iedereen ziek en hongerig, of in oorlog was. Dat ons niet is verteld dat Afrika honderden jaren geleden rijke koninkrijken en volkeren met kunst, industrie, architectuur, democratie, rechtspraak, onderwijs, en enz, bezat, op een niveau waar men in Europa nog lang niet aan kon tippen, maakt haar boos.

Sinds het verschijnen van haar boek geeft ze er lezingen en workshops over; een workshop: 'WEG met mental slavery' over  de mentale gevolgen van de slavernij, en hoe we van een obstakel een kracht kunnen maken, en de workshop 'WEG met microaggressions' die tot doel heeft een harmonieuzere samenleving, zonder seksisme, racisme, homofobie, islamofobie en andere soorten vooroordelen, te bewerkstelligen.

Joan: " Ik zal voor AFRO Magazine zowel columns, artikelen en interviews schrijven over zaken die de afrosamenleving aangaan. Maar ook zal ik regelmatig schrijven over een boek in een van mijn vele boekenkasten waar mijn oog (vaak na jaren) weer eens op valt. En een enkele keer heb ik ineens zin in een psycho-spiritueel onderwerp waarvan ik denk dat iedereen er iets aan heeft. Ik hoop dat de lezers van AFRO Magazine net zoveel genoegen aan het lezen gaan beleven, als ik aan het schrijven."

Welkom Joan.