We zijn allemaal Floyd Mayweather

Door Marvin Hokstam

Op social media doet een foto de ronde van Floyd Mayweather in een hijab.

De wereldkampioen bokser zou zich gestoken hebben in het karakteristieke hoofddeksel dat Islamitische vrouwen dragen en daarmee een politieke bijeenkomst van Donald Trump zijn binnengewandeld.

Hij liep er enkele minuten uitdagend rond, nodigde ook echt een ieder uit hem als oud vrouwtje aan te vallen en vertrok toen niemand de uitdaging aandurfde. “I thought so!” zou hij nog gezegd hebben.

Het is overduidelijk een gedokterde foto. Een De hijab is met Photoshop op Mayweather’s hoofd geplant.

 

Ik wist al gauw dat het een hoax was, maar het zou me niet hebben verbaasd als hij zich echt als moslimvrouwtje had verkleed op een Trump party.

De boodschap is desalniettemin duidelijk. Je fuckt niet met Floyd Mayweather, ook niet wanneer hij er uitziet als een lief zwak vrouwtje in een hoofddoek en is hij in de minderheid op een bijeenkomst van een dolgedraaide politicus vol racisten en fascisten.

Maar ik zie het hem nog doen ook. Het is een klein mannetje (173 cm), maar net zo onverwoestbaar als een betonspijker en met mokers als vuisten. En een dosis testosteron voor wel vier. Mayweather vecht z’n gevechten wel zelf. Geen mens die daaraan twijfelt en samen met hem de ring in zou springen, niet? Hij kan het wel zelf af. Ik wist al gauw dat het een hoax was, maar het zou me niet hebben verbaasd als hij zich echt als moslimvrouwtje had verkleed op een Trump party.

Nou.

Vorige week lietwebsite zich uit over hoe verschrikkelijk het is hoe zeer de wereld zwarte mensen haat. De schrijver gebruikt daarbij voor het effect het n-woord in de titel.

Men kon het trouwens ook niet laten om even cynisch te doen, maar er kwam nog een trap na van de techniek … zie in de foto de doorgehaalde zin aan het eind van de eerste alinea, die eigenlijk had moeten zijn verwijderd.

"Zwarte mensen hebben aangegeven dat het n-woord niet meer kan. We willen niet zo worden aangeduid. Einde verhaal."

Wanneer iemand iets dat op hem betrekking heeft, liever niet heeft, dan stop je ermee. Het is toch van het zotte wanneer iemand je op je hoofd slaat en blijft timmeren ook al zeg je dat het pijn doet? Denk maar aan het belachelijke van de zwarte piet discussie. 

Zo ook het achterhaalde kolonialistische n-woord. Het Rijksmuseum en andere musea in Nederland kondigden eind vorig jaar dat woord niet meer te gebruiken in de titels van stukken in hun collecties, maar het te zullen vervangen met minder storende woorden. Menig persoon uit de afro gemeenschap slaakte een zucht van opluchting.

Bewoners van een straat in Utrecht waari het N-woord in de naam voorkwam, eisten een naamsverandering en die komt. Zwarte mensen hebben aangegeven dat het n-woord niet meer kan. We willen niet zo worden aangeduid. Einde verhaal.

Meer uitleg nodig? Op staat een uitgebreid, uitstekend artikel over het waarom. 

Desalniettemin blijven verschillende nieuwsmedia steken in de prehistorie. Het stenen tijdperk waar ook de pro-pieters zich in bevinden. Maar dat is hun tekortkoming.

Erg is het echter, wanneer mensen denken namens en over de zwarte gemeenschap het woord te moeten voeren, en daarbij compleet de plank misslaan. Een vriend van me vergeleek het met een advocaat die je verdedigt terwijl hij je eigenlijk niet kent. Die kan in de rechtzaal liever zijn mond gesloten houden. Het is goed bedoeld misschien, maar desastreus voor de cause

We zijn wel degelijk in staat onze battles zelf te vechten en we hebben dit soort hulp niet nodig. 

We zijn allemaal Floyd Mayweather, met een hijab op.