De westerse media moet de beeldvorming over Afrika aanpassen

Door Stefano Stoffel

Afrika is een deel van de wereld dat volgens de reguliere media continu geteisterd wordt door oorlogen, armoede en hongersnood. Maar als je vervolgens kritisch naar Afrika kijkt of daar bent geweest, merk je dat het continent ook een andere zijde heeft. Een van moderne steden, entrepreneurs en onuitputtelijke mogelijkheden. Helaas is dat vaak niet interessant genoeg voor de westerse media.

Vraag voor de lol iemand op straat, over waar er armoede heerst in de wereld. Het moet je niet verbazen dat Afrika genoemd wordt; in hun onwetendheid noemen velen het continent notabene een land. Het zit echt heel diep!

 

In deze Tedtalks presentatie, gepubliceerd op 25 mei 2015, wordt de contradictie tegenover Afrika onder de loep genomen. 

Door de huidige economische ontwikkelingen die het continent meemaakt, zou het verstandig zijn als de Westerse pers er mee zou kunnen ophouden om Afrika steeds als zielig en arm te portretteren. Te denken valt aan vooral de beelden en foto's van zielige zwarte Afrikaanse kinderen die eeuwig honger lijden. Dit zijn overigens de favoriete beelden die de goede doelen organisaties gebruiken om zelf te overleven.

Door deze zieltogende aanpak van de media is het zelfs zo erg dat alle volken geïnternaliseerd zijn in hun 'hersenpan' met het beeld dat Afrika zielig en arm is. Vraag voor de lol iemand op straat, over waar er armoede heerst in de wereld. Het moet je niet verbazen dat Afrika genoemd wordt; in hun onwetendheid noemen velen het continent notabene een land. Het zit echt heel diep!

Kappen er mee! Enough is enough!

Afrika is modern en de mensen zijn inventief. Afrikanen werken hard en willen net als elke andere wereldburger wat van hun leven maken. Focus de aandacht daarop, Nederlandse en wereldpers.

Wat men trouwens ook vergeet of bewust wegcijfert, is dat de Afrikaanse diaspora doorgaans meer geld overmaakt naar hun land van herkomst, dan die hele zogenaamde ontwikkelingshulp. Vice Versa publiceerde hierover : "Volgens schattingen van de Wereldbank zal dit jaar weer $436 miljard worden overgemaakt door de diaspora. Dit bedrag is meer dan drie keer de hoeveelheid van het totale ontwikkelingsbudget" (23 april 2014). Dus wat 2015 betreft zullen deze bedragen min of meer hetzelfde zijn. 

Dit toont ook weer aan dat migranten, vluchtelingen en asielzoekers niet naar het Westen komen om op hun lauweren te zitten. Zij komen juist om te werken! En doen praktisch al het werk dat de Westerling niet wil doen. Dus de Afrikaan is niet zielig en arm. Maar het zijn juist zeer hardwerkende wereldburgers, die meer offers brengen of ondergaan, om te komen waar ze willen zijn of bereiken. 

Dit toont ook weer aan dat migranten, vluchtelingen en asielzoekers niet naar het Westen komen om op hun lauweren te zitten. Zij komen juist om te werken!

is Consultant bij  voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken.