Black Achievement Awards 2021

De Black Achievers Awards; waardering voor Excellence

Door Noah da Graca

Nadat ik de opening van de Black Achievement Month eerder deze maand bijwoonde, lagen mijn verwachtingen hoog voor de afsluiting van het event afgelopen maandag 1 november 2021. De Black Achievement Awards waren in het Delamar theater in hartje Amsterdam. Bij aankomst zag ik een rode loper, camera’s en een klein leger fotografen. Ik vond het mooi om te zien wat voor een aandacht dit event kreeg en vooral ook van de media.

Bij binnenkomst kreeg je ook echt gevoel van een gala; mannen in smokings en vrouwen in fancy jurken. Nadat er drankjes werden uitgedeeld begon langzamerhand iedereen zich te verplaatsten naar de zaal waar het allemaal zal plaatsvinden. De lichten dimden en de liveband begon met spelen en het eerste optreden van de avond kwam op gang: een dansopvoering opgevoerd door de band: "Hype”. Een energieke opvoering van verschillende soorten dans die als een groep een werden.

Toen begon de afsluiting van de 6e editie van The Black Achievement Month echt. Er werden vijf verschillende awards uitgedeeld aan belangrijke mensen binnen de Black community; ze waren onderverdeeld in vijf categorieën. Na een korte speech werd het tijd voor de eerste award, in de categorie Mens en Maatschappij. De genomineerden waren Marie Ricardo, Chantelle Rodgers en Mpanzu Bamenga. De winnaar werd Chantelle Rodgers, die zich inzet voor meer bekendheid voor sikkelziekte. Dit is een ziekte die voornamelijk bij donkere mensen voorkomt. Ook is ze directeur van de stichting Music Matters. Een stichting die jongeren in Rotterdam in contact met muziek wil brengen.

Daarna was er een optreden van de zangeres Aisha, die bekend is van meerdere grote musical producties en haar zelf geschreven nummer September Song.

Na haar volgde de uitreiking van de award voor Ondernemerschap. De genomineerden waren Sharon De Miranda, Manuela Goncalves Tavares en Joan Windzak.  Manuela Goncalves Tavares won. Ooit een oud leerling van Herman den Blijker maar ondertussen een eigen zaak in Rotterdam genaamd Coco. Ze is vaste klant voor al haar ingrediënten bij de lokale toko’s en voegt recepten van verschillende culturen samen voor unieke en lekkere gerechten; ook is het allemaal biologisch!

Na de uitreiking was er een optreden van de jonge maar gevestigde rapper: Yung Nnelg. Met het nummer “My Brotha” begeleid door de liveband. Het nummer is een oproep tot eenheid tussen de mensen en om het beste uit je leven te halen.

De volgende award was voor prestaties binnen de sport. De genomineerde waren Earl Blijd, Siffan Hassan en Nageeye Abdi. Uiteindelijk gewonnen door Siffan Hassan; uiteraard heeft iedereen de beelden gezien van de  Oympische Spelen in Tokyo die wereldwijd viraal zijn gegaan. Zo’n val maken, opstaan en ook nog de race winnen is ongekend en dan ook nog is eenmaal brons en tweemaal een gouden medaille pakken; een geweldige sportvrouw dus!

Het volgende optreden was door Leonna Phillipe, die haar talent bewees door de The Voice of Holland seizoen 2015/2016 te winnen. De chemie met de liveband in deze liveshow was aanstekelijk en heel de zaal deed mee.

De volgende award was voor wetenschap en educatie. De genomineerden waren Zawdie Sandvliet, Sennay Ghebreab en Nani Jansen Reventlow. Sennay Ghebreab, die werkt bij de universiteit van Amsterdam waar hij zich veel bezighoudt met het onderzoeken van etnisch profileren binnen artificial intelligence.

In aanloop op de volgende uitreiking was er weer een optreden van Michael X van de band Postman. Deze pop/reggae band heeft op meerdere grote festivals/podia gestaan, dus het was voor mij een unieke ervaring om hen live te kunnen bewonderen.

De voorlaaste award van de avond was voor kunst en cultuur. De genomineerden waren Emmanuel Adjei, John Agesilas en Jean-paul Paula. Emmanuel Adjei won; hij begon als filmregisseur en stond bekend om zijn unieke manier van het samenbrengen van film en abstracte kunst. Zijn talent werd snel opgemerkt en mocht muziekvideo’s regisseren voor wereldartiesten als Madonna en Beyonce waar hij tot de dag van vandaag nog steeds mee samenwerkt.

Na nog een fantastisch optreden van Leonna was het tijd voor het uitreiken van de laatste en grootste award van de avond, de lifetime achievement award. Deze award word uitgereikt aan mensen/artiesten die in hun leven grootse dingen hebben gedaan voor de black community en de wereld in het algemeen.

De award ging dit jaar naar Gerda Haventong, een persoonlijkheid waar velen van ons mee zijn opgegroeid door haar welbekende rol in de kinderserie Sesamstraat. Havertong heeft zich veel ingezet tegen zwarte piet, en ze steunde groepen die strijden voor meer gelijkheid binnen Nederland. Ze heeft ook een ouderenopvang opgezet voor demente ouderen in Suriname.

In haar krachtige maar ook ontroerende speech vertelde ze dat ze hoopte dat wat zij in haar leven heeft gedaan een fundament mag zijn waar de generaties na haar verder op kunnen opbouwen.

Na een laatste eindspeech van John Leerdam een van de oprichters van de Black Achievement month kwam de avond ten einde. Ik voelde me geïnspireerd door de genomineerden, de optredens en winnaars, maar ik was vooral blij om te zien hoeveel talentvolle en belangrijke mensen er zijn die zich inzetten voor de Black community hier in Nederland.

Ook ben ik zeer onder de indruk van wat de organisatie heeft kunnen neerzetten in het algemeen maar vooral ook in deze chaotische tijd. Ik raad iedereen aan om volgend jaar langs te gaan bij een van de vele Black Achievement Month events die worden gehouden door het hele land. Zo kan je zelf kennis maken met de cultuur of om te waarderen wat al deze geweldige mensen doen voor de cultuur.