Zuid-Afrikaanse Schrijfster Sisonke Msimang spreker eerste Nelson Mandela Lezing

De Zuid-Afrikaanse schrijfster en opiniemaker Sisonke Msimang zal op zondag 10 februari 2019 in Amsterdam de Nelson Mandela Lezing uitspreken.

De Lezing is een initiatief van ZAM magazine, platform van Afrikaanse vernieuwing, en vindt plaats in het Internationaal Theater Amsterdam (Stadsschouwburg). Vanaf het balkon van dit theater sprak Nelson Mandela in juni 1990, enkele maanden na zijn vrijlating, vele duizenden mensen toe. Op 15 december 2013, de dag van zijn begrafenis, vond in de grote zaal de herdenkingsbijeenkomst plaats in aanwezigheid van Prinses Beatrix.

Msimang is een felle en uitgesproken stem in het gesprek over kleur, privilege, uitsluiting en gender. Haar opiniestukken verschijnen met regelmaat in onder meer The Guardian, Daily Maverick en The New York Times. Vorig jaar kwam Msimang’s eerste boek uit, Always Another Country. Deze maand verschijnt van haar hand The Resurrection of Winnie Mandela.

Met de Lezing wil ZAM de zoektocht naar de betekenis van Nelson Mandela’s doen en denken voor de wereld van vandaag verder aanwakkeren. Het thema van de Lezing luidt: ‘Building a World Beyond Them and Us’.

De Lezing heeft de steun van een Comité van Aanbeveling. Hiervan zijn lid: Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, Adriaan van Dis, schrijver, Mpho Tutu, dominee (Nederland, Zuid-Afrika), Zakes Mda, schrijver (USA, Zuid-Afrika), Conny Braam, schrijfster, Marjan Goslings, oud-raadsheer, Henk Wals, directeur IISG en Hennah Draaibaar, producente (Suriname).

Kunstenaar Marlene Dumas gaf ZAM toestemming om haar Portrait of a Young Nelson Mandela voor het logo van de Lezing te gebruiken.

Deze eerste Lezing, het begin van een jaarlijkse traditie, is onderdeel van een programma van activiteiten ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Mandela. 

De Lezing heeft de steun van onder meer de Postcode Loterij Nederland, ASN Foundation, Andersson Elffers Felix en de Gemeente Amsterdam.

De kaartverkoop start in januari 2019.