Vijftig maal Surinaamse kunst centraal

Op 5 september wordt het boek '50 Surinaamse Kunstschatten' gelanceerd in CBK Zuidoost. Bart Krieger, kunsthistoricus én Nederlander van Surinaamse komaf, heeft ruim vier jaar, maandelijksgeschreven over

Surinaamse beeldende kunst voor Surinaams opinieblad Parbode. In '50 Surinaamse Kunstschatten' zijn deze afleveringen gebundeld in een grote, fullcolor uitgave.

Ontdek de eerste tyuri die is vastgelegd op doek, kom erachter wat de vrouwenbeweging te maken heeft met afschaffing van de slavernij en lees over de hedendaagse Maria Sybilla Merian. "Mensen denken vaak te weten wat ze zien. In dit boek leer ik mensen te kijken naar kunst. Want pas als je ogen geopend zijn en je weet wat je ziet, kan het echte genieten beginnen", aldus Krieger.

Kunst van Surinaamse bodem staat centraal in dit boek en er wordt per kunstwerk een scala aan handvatten in woord en beeld aangereikt om de Surinaamse beeldende kunst te doorgronden. Hierbij put Krieger uit Westerse, niet Westerse en popcultuur.

De kunstwerken (van plat tot 3D tot toegepaste kunst) bevinden zich zowel in Suriname als in Nederland in openbare of privé collecties.

De boekpresentatie

De boekpresentatie maakt deel uit van Bijlmer Boekt en de dag van 1000 culturen, de start van het officiële cultuurseizoen, zie ook: http://www.cbkzuidoost.nl/nieuws/dagvan1000culturen2/

Overhandiging eerste exemplaar

Noraly Beyer zal de auteur interviewen over het belang van dit boek. Ook zal er een paneldiscussie plaatsvinden over de zichtbaarheid van de Surinaamse beeldende kunst. Het panel bestaat uit Priscilla Tosari (galeriehouder Galerie 23), Sasha Dees (tentoonstellingsmaker) en Bart Krieger. Tot slot zal het eerste exemplaar worden uitgereikt aan Annet Zondervan, directeur CBK Zuidoost.

Het programma

  • 15.30 Interview Bart Krieger door Noraly Beyer
  • 15.40 paneldiscussie zichtbaarheid Surinaamse kunst
  • 16.00 Overhandiging eerste exemplaar aan Annet Zonervan (CBK Zudoost)
  • 16.05 Signeersessie (auteur is vanaf 13.00 aanwezig)
  • Locatie: Binnentuin CBK Zuidoost.

Bij de boekpresentatie geldt een speciale aanbieding €25. De normale prijs in de boekhandel is €30. Verkoopadressen in Nederland zijn Museumboekhandel Rijksmuseum, Athenaeum Boekhandel, Boekhandel Scheltema, Premsela Boekhandel, Polki (Reigersbos), Eldorado boekencollectief en CBK Zuidoost. 50 Surinaamse Kunstschatten is mogelijk gemaakt door de Caribbean Media Group.