Vijf maanden Black History month

Building Strong Black Communities. Dat is het thema van Black History Month 2021. De bedoeling was een festival waar de Zwarte gemeenschap een maand lang haar geschiedenis van excellence ging vieren, maar COVID 19 gooide roet in het eten.

Er was vorig jaar reeds een sprankelend programma gemaakt, maar de lockdowns, de verlengingen en andere maatregelen gooiden alles in de war. Het vereiste inventiviteit en creativiteit. Black History Month vindt niet volledig fysiek plaats en veel geplande activiteiten moeten worden gecanceld, maar de komende weken is er nog veel dat er aan Afro kunst,

Afro geschiedenis en Afro educatie in de spotlight. Veel van de activiteiten zijn online, maar er komen ook activiteiten die je fysiek kan bezoeken, zoals de Kinderdag. En het gaat maar door. Yep, COVID 19 gooide roet in het eten, maar daardoor duurt dit feest van Afro excellence nu tot juni 2021.

Wan ogri tya wan bun
Citroensap komt uit citroenen

Hou de website en de social mediakanalen van Untold in de gaten om op de hoogte te blijven van wat waar en wanneer plaatsvindt.

Omdat er geen openingsavond kon worden gehouden, werd er een multidisciplinaire filmdocumentaire gemaakt met sleutelfiguren van de organisaties Stichting Untold, Miss Black Hair NL, zanggroep Black Harmony, Stichting Eternity Percussion, Afro studentenvereniging Marula en optredens van danser Justin Hall, spoken-word artist Achi Chioma en percussionist Victor-Egobudike Emechete.

De filmpresentatie ging op vrijdag 5 februari 2021 in première.

STERKE ZWARTE GEMEENSCHAP
Otmar “Kodjo” Watson legt uit dat het thema van dit jaar gekozen is, omdat Sterke Zwarte Gemeenschappen ervoor zorgen dat Zwarte jongeren en ouderen succesvoller staan in het land waar ze wonen. “Black History Month toont de kracht van de Zwarte gemeenschap; de dingen waar mensen met recht trots op mogen zijn. Waar we trots uit putten.

Vandaar dat Black History Month geen eenmalig evenement is, maar een jaarlijks terugkerende highlight. Daarom houdt Untold regelmatig events waar onze jongeren meer over hun afkomst, hun identiteit en hun gemeenschap kunnen leren. Zo bouwen we Sterkte Zwarte Gemeenschappen.”

MISS BLACK HAIR NL
Afro Magazine is er trots op dat we dit blad mogen produceren voor Black History Month 2021. Hij staat bol van sterke mensen die bouwen aan die Sterke Zwarte Gemeenschap.
Vanaf de voorpagina al, waar Ashaki Leito schittert met Ritania Wirth, de winnares, en Chavella Overman en Gabriela Rosalia, de runner-ups van de Miss Black Hair NL verkiezing. 
Hun plek op de voorpagina is bewust gekozen.

“De Miss Black Hair NL verkiezing is het enige event dat zich bewust bezighoudt met de identiteit van Zwarte vrouwen. Zij stijgen over colorism heen en empoweren zwarte vrouwen en meisjes, doordat ze een ander beeld
laten zien van Zwarte vrouwen, dan dat beeld dat bijvoorbeeld door de hiphopwereld naar buiten wordt gebracht. Daarom zijn ze ons boegbeeld dit jaar.”

Dingen die empoweren. Die Sterke Zwarte Gemeenschappen Bouwen.
Snap je waarom wij trots zijn?
Veel leesplezier.