Mo met Enid

Standbeeld voor Olympisch zwematlete Enith Brigitha wordt zaterdag 15 okt onthuld

Het standbeeld voor Olympisch zwematlete Enith Brigitha is af.

Initiatiefnemer Mo Hersi, Podiumkunstenaar en ambassadeur VluchtelingWerk Nederland, kondigde eerder deze week aan dat de onthulling plaatsvindt op zaterdag 15 oktober 2022 in het Lumièrepark in Almere. “Dit gaat geschiedenis schrijven in Nederland, in Almere, in de wereld,” schrijft hij in een persbericht.

Enith Brigitha won in 1976 tijdens de Olympische Spelen in Montreal twee bronzen medailles. Ze is daarmee de eerste vrouw van kleur die een Olympische zwemmedaille won. Jaren later werd bekend dat de twee Oost-Duitse atletes die toen zilver en goud wonnen doping hadden gebruikt. “Ze heeft toen eigenlijk goud gewonnen; de eerste vrouw van kleur die namens Nederland een Olympische zwemmedaille won. Een zeer bijzondere prestatie die over de gehele wereld gevierd werd", zegt Hersi.

Hij greep terug naar oktober 2020 toen hij samen met beeldhouwer Patrick Mezas met het initiatief startte voor een crowdfunding voor het standbeeld.

Ons idee was om het boegbeeld Enith Brigitha te eren voor haar bijzondere prestaties en maatschappelijke betrokkenheid.  We belden eens rond om te kijken of er draagvlak was voor een standbeeld voor deze powervrouw. Maar het werd al snel vrij groot. Via crowdfundingsplatform Voordekunst haalden we met meer dan 300 verschillende donateurs 18.221 euro op. Wat een mooi bedrag. Daarnaast aanvullende bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Cultuurfonds Almere, Stichting Nederland wordt Beter en een paar donateurs die graag anoniem willen blijven. In totaal wisten we zo 42.000 euro op te halen.!”

Patrick Mezas maakte een pracht van een beeld: "Enith Brigitha - Uit het water herrezen", en in samenwerking met de gemeente Almere is gezorgd dat het op een mooie plek in Almere komt te staan; het Lumièrepark. 

Afbeelding

poster Enith Brigitha

Hersi zegt dat de onthulling zondag “een unieke dag” wordt. “We hebben hier heel lang voor gestreden en nu is het zover.”

De onthulling vindt plaats om 13:56,65uur, wat refereert naar de 100 meter tijd van Enith Brigitha tijdens de Olympische Spelen in 1976. Inloop is om 12.00 uur.