Afbeelding

Shabu

Special Mention op Berlinale voor Nederlandse jeugddocumentaire Shabu

Shabu heeft op de Berlinale een Special Mention gekregen van de internationale jury Generation Kplus. Eerder werd de jeugddocumentaire van Shamira Raphaëla al bekroond met de IDFA Award for Best Youth Film. Cinema Delicatessen brengt Shabu op 28 april uit in de bioscopen.

De jury Generation Kplus over Shabu:

A film full of life, music and endearing characters. Freshness and energy are the main narrative elements, which transfer directly from the screen to the audience.’

De veertienjarige Shabu is een lieve, creatieve, street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij bij een joyride de auto van zijn oma total loss heeft gereden, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma terugkomt van vakantie in Suriname. Zijn moeder stelt voor dat hij ijslolly’s gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dus bedenkt hij een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Zou het lukken om zijn familie, maar vooral zijn oma, weer trots te maken?

“Ik ben een kleine jongen uit Peperklip”, zo omschrijft Shabu zichzelf. Hij verwijst daarbij naar het beroemde (en beruchte) gebouw in Rotterdam-Zuid waarin hij opgroeit. Het levendige verhaal en de speelse montage van de film zetten de tegenstellingen van het puberleven extra aan: ongepolijst als het leven rauw is, en een beetje opgepoetst wanneer het moet blinken. Een grappige en ontroerende film over een jongen die groter lijkt dan hij is, en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden.

SHABU

RegieShamira Raphaëlacamera: Jurgen Lisse, Jefrim Rothuizen, Gregg Telussa, Rogier Timmermans, geluid: Eric Leek, Diego van Uden, montage: Lykle Tuinstra, David Verdurme, sound design: Regard Ibrahim, muziek: Michael Varekamp, eindredactie: Bert Janssens, coproducenten: HUMAN & Diplodokus, producenten: Nienke Korthof & Willem Baptist, Tangerine Treefinanciers: Nederlands Filmfonds, CoBO, Vlaams Audiovisueel Fonds.

Cinema Delicatessen websiteFacebookTwitter