Simuda Nyuma: expo over onderbelicht verleden van Oeganda

Gallery Framer Framed lanceert aanstaande donderdag de nieuwe expositie Simuda Nyuma - Forward Ever Backward Never, van curatoren Robinah Nansubuga (Oeganda) en Andrea Stultiens (Nederland). In deze expositie brengen kunstenaars uit Oeganda en Nederland een onderbelicht verleden van Oeganda onder de aandacht.

Over de tentoonstelling

De titel Simuda Nyuma verwijst naar een trilogie geschreven in de jaren dertig van de vorige eeuw. De schrijver, Ham Mukasa, was een chief uit Buganda, een koninkrijk in zuid-centraal Oeganda. Mukasa (ca. 1870-1956) schreef in deze boeken over de levens van drie koningen, die in Buganda regeerden vanaf halverwege de 19e eeuw tot en met de jaren dertig. 

In de familiecollectie van Mukasa, bestaande uit foto’s, boeken, manuscripten en documenten, vond curator Andrea Stultiens een lijst met beschrijvingen voor illustraties, bedoeld voor de trilogie van Mukasa.  Deze illustraties zijn echter nooit daadwerkelijk gemaakt, maar spreken tot de verbeelding van hedendaagse kunstenaars.

De beschrijvingen zijn nu gebruikt als een startpunt voor zowel Oegandese als Nederlandse kunstenaars om zich in een specifiek historisch tijdperk te verdiepen en om alsnog een selectie van de beelden van Mukasa’s lijst te creëren. Het resultaat is te zien in deze tentoonstelling bij Framer Framed.

Negen Oegandese kunstenaars en twee groepen studenten, één groep van de Uganda Christian University in Mukono en één van de Akademie Minerva in Groningen (waar Stultiens doceert), hebben middels hun visuele interpretaties bijgedragen aan het project. 

Curatoren: Robinah Nansubuga (UG) en Andrea Stultiens (NL)

Deelnemende kunstenaars: Emmanuel Lwanga, Sanaa Gateja, Fred Mutebi, Ian Mwesiga, Robinah Nansubuga, Violet Nantume, Nathan Omiel, Achola Rosario, Sane (Eria Nsubuga) en Papa Shabani.

Tevens leverden studenten van Uganda Christian University in Mukono (begeleid door Eria Nsubuga) en Academie Minerva in Groningen (begeleid door Andrea Stultiens) een bijdrage aan de expositie.

Opening donderdag 6 augustus 2015 - 17:00 uur

Framer Framed in de Tolhuistuin

IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam

www.framerframed.nl

Public program: Perspectives

Perspectives is een serie publieke discursieve events die parallel aan de tentoonstelling Simuda Nyuma - Forward Ever Backward Never plaatsvinden in de Framer Framed expositieruimte. Met installaties, performances, gesprekken, seminars en muziek, samengesteld door curator Amal Alhaag.

- dinsdag 11 augustus 20:00

- woensdag 26 augustus 20:00

- dinsdag 1 september 20:00