Afbeelding

Simone Richardson, nummer 47 bij de VVD: "Pak die kans en ga ervoor!"

Simone Richardson, 48 jaar, is kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Richardson staat op plek 47 bij de VVD. Mariam Lo Fo Wong interviewde haar voor AFRO Magazine.


Uit wat voor gezin kom je en hoe heeft dat jouw dromen, idealen en wereldbeeld beïnvloed?  Ik ben geboren in Heerlen, opgegroeid in Hengelo Overijssel in een gezin met een Caribische vader, Nederlandse moeder en twee zusjes. Hoewel de financiële middelen beperkt waren, werden wij erg gestimuleerd een goede opleiding te volgen zodat we zoveel mogelijk op onze eigen benen konden staan. De liefde voor de sport nam ik over van mijn beide ouders. Ik ben letterlijk opgegroeid tussen de lijnen van de volleybal en atletiek. Sport, opleiding en zelfstandigheid vormen voor mij de basis van mijn kijk op de wereld.

Wat is je professionele achtergrond? Wat ben je in het dagelijks leven?  Inmiddels werk ik meer dan 30 jaar in de sportsector als coach, vrijwilliger, directeur, bestuurder en de laatste jaren als zelfstandig ondernemer. Heb sportorganisaties en evenementen geleid als de Amsterdam Marathon, de Giro d’Italia start in Gelderland en EK Vrouwen Voetbal. Op dit moment werk ik als procesbegeleider Regionaal Preventieakkoord voor de Kop van Noord-Holland. En vanaf half februari werk ik weer aan EURO 2020 in speelstad Amsterdam. Als bestuurder ben ik betrokken bij Stichting JAM die zich inzet voor diverse projecten en activiteiten op gebied van Kunst & Cultuur in Amsterdam. 

Heb je een lijfspreuk/levenswijsheid?  Pak die kans en ga ervoor! Dit is een belangrijk persoonlijk uitgangspunt, het heeft mij gebracht waar ik nu ben. Door er hard voor te werken. Hier komt de sporter in mij naar boven. In mijn jeugd draaide ik mee in de top van Nederland op de zevenkamp (atletiek). Dat betekende dagelijks hard trainen en tot het uiterste gaan. Vallen, opstaan en doorgaan om je doel te bereiken. Zo sta ik ook in het leven. Als je iets wilt en je krijgt de kans om het te gaan doen, moet je er ook vol voor gaan. Fouten maken hoort erbij, dat maakt je sterker.

Wat was je reden om de politiek in te gaan? Sport heeft mij veel gegeven. Het heeft het mijn maatschappelijke carrière bepaald. Iets terugdoen vind ik dan ook vanzelfsprekend. Zet mij graag in voor sport-, culturele- en maatschappelijke organisaties. Daarnaast steun ik jongeren in hun zoektocht naar hun maatschappelijke carrière. Zoals anderen mij gesteund hebben in mijn zoektocht. Ik wil hen helpen bij het creëren en pakken van eigen kansen voor verdere ontwikkeling en groei. Zij blijven daar zelf verantwoordelijk voor. En tegelijkertijd vind ik dat je een steuntje in de rug verdient als dat nodig is, zoals ik dat zelf heb ervaren. Dat is ook waarom de VVD goed bij mij past.

Maar ik wil meer doen, meer terug doen. Juist nu, in deze coronatijd, waarin een goede gezondheid, fit zijn, zo belangrijk is. Als we onze aandacht hier niet vol op gaan inzetten, vrees ik dat we de komende jaren een grote gezondheidsschade in de maatschappij kunnen verwachten, in fysieke en ook in mentale zin. Wij zijn niet gemaakt om een jaar binnen te zitten!  En ik wil mij ook blijven inzetten voor de jeugd, onze toekomst. De Tweede Kamer is de plek waar de keuzes gemaakt worden. Vanuit de VVD wil ik mij daar in de volle breedte voor inzetten.

Wat vind je van de positie van zwarte mensen en migranten in Nederland? In Nederland komen vele culturen samen en leven we in vrijheid. Iedereen verdient dezelfde kansen om jezelf te ontwikkelen en te groeien in de maatschappij. Ik weet uit eigen ervaring dat dit niet vanzelfsprekend is. Mensen met een migratieachtergrond zijn nog te weinig vertegenwoordigd aan de top. Ik vind het ook pijnlijk te vernemen dat kleur en achternaam er soms nog steeds in negatieve zin toe doet bij stage- en sollicitatieprocedures. Dat frustreert mij en maakt mij tegelijkertijd strijdvaardig: wat gaan we er samen aan doen om dit te tackelen?

Wat ben je voornemens daaraan te gaan doen? Ik zie om mij heen veel getalenteerde jongeren van kleur met ambitie, creativiteit en ondernemerszin. Die moeten we koesteren en stimuleren. Een belangrijke randvoorwaarde is hierbij het bieden van excellent -vervolg- onderwijs voor iedereen. Hierbij hoort ook het investeren in goede docenten. Zeker in kwetsbare gezinssituaties, is het hebben van een goede docent van levensbelang bij het herkennen van talenten bij jongeren. Zij maken het verschil. Ik wil deze jongeren steunen in hun proces.

Waar mogen we jou over vier jaar op afrekenen, als je in de kamer komt?  Als ik in de Tweede Kamer kom, zal ik mij als volksvertegenwoordiger voor de volle 100% inzetten voor een gezonde en sportieve samenleving. Zo belangrijk en ook urgent in deze huidige coronatijd. En ook ik wil jongeren motiveren in het creëren en pakken van eigen kansen voor verdere ontwikkeling en groei. 

Ga je je laten vaccineren?  Jazeker! Zodra ik aan de beurt ben, zal ik mij gelijk laten vaccineren. En hoewel iedereen dat zelf mag beslissen, hoop ik hoop dat zoveel mogelijk mensen dit doen. Des te sneller we elkaar weer in het echt kunnen zien. Ook van levensbelang voor onze winkels en restaurants om de hoek, en voor de (sport)evenementenbranche die ook vanaf het begin van de crisis stil staan.

Hoe belangrijk is meer kleur in de kamer? En hoe krijgen we meer kleur in de kamer? Ik vind dat de Tweede Kamer een afspiegeling moet zijn van de Nederlandse samenleving. En dat betekent dus dat er meer kleur in de Kamer moet komen dan er nu zit. Je wilt jezelf herkennen in één van de Kamerleden van jouw partijvoorkeur, dat geeft ook meer betrokkenheid.

Er staan nu meer mensen van kleur op de verkiezingslijst dan ooit. Zelf ben ik ook zo’n voorbeeld. Door ons als kandidaten een podium te geven, zoals jullie doen via dit interview, help je ons een gezicht te geven en hopelijk ook een voorkeursstem.  

Waarom VVD?  Ik wil leven in een land waar ik de vrijheid heb om mijn eigen leven te leiden. Waar ik mijn eigen keuzes mag maken en daar ook zelf verantwoordelijk ben. Waar ik de kansen krijg om mijzelf te ontwikkelen en waar ik een steuntje in de rug krijg wanneer dat nodig is, ook als ondernemer. Dat is waarom de VVD goed bij mij past.

Waarom moet ik op jou stemmen?  Allereerst natuurlijk omdat de VVD de partij is die bij jou past. Stem je op mij, dan stem je op een ondernemende vrouw met Nederlands-Caribisch bloed die beide culturen van binnenuit kent. Ik sta voor een gezondere en sportieve samenleving. En daarnaast kun je op mij rekenen dat ik mij inzet voor het creëren van kansen voor jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ik luister graag hoe ik kan helpen. Stem op Simone Richardson: VVD #47!

www.vvd.nl/profielen/simone-richardson