Ogenda Adolphin: onvermoeibaar tegen kindermisbruik

“Het feit dat 1 op de drie kinderen wordt misbruikt is meer dan genoeg. Als je het beeld in je hoofd haalt dan een kind van 4 jaar wordt gepenetreerd door een man van 18 plus is het misselijkmakend en confronterend, maar wel de keiharde waarheid.” Ogenda Adolphin antwoordt zonder omwegen de vraag naar de drijfveer voor haar taboedoorbrekend

“Als je bedenkt dat één op de drie kinderen wordt misbruikt betekent het dat er ook iemand in jouw kring zit die wordt misbruikt. Het gaat mij echt aan het hart. Er zijn duizenden mensen die misbruikt zijn en er nooit over hebben gesproken. Sommige hebben het meegenomen naar hun graf.

 “Ik wil dat er meer maatschappelijke waakzaamheid komt. We moeten elkaar durven aanspreken of een melding durven te doen wanneer wij iets vermoeden.”

"Pedofielen hebben eigenlijk door dat er niks aan gedaan wordt. Dat ze gewoon vrij spel hebben en nog even kunnen doorgaan, maar dit zijn een aantal redenen waarom ik mij inzet hiervoor. Ik wil bereiken dat mensen hierover gaan praten en dat kinderen hierover educatie krijgen zodat als het ze overkomt dat ze een uitweg hebben. Dat ze weten dat het hun schuld niet is.”

Adolphin noemt ProjectPuur een “taboedoorbrekend project”, waarmee ze het taboe op seksueel misbruik wil doorbreken. Onderdeel van het project is een die ze startte om het boek "Puur vertelt een geheim" te publiceren. “Het is een maatschappelijk belang en wilde heel graag dat mijn netwerk met mij meeging op reis naar het uitgeven van dit boek," vertelt ze erover. 

“Het is een boek voor kinderen van vier tot zeven jaar dat dit zwaar onderwerp gemakkelijk bespreekbaar maakt,” vertelt ze. “Het boek leert kinderen weerbaar te worden en dat nee zeggen mag en kan.”

 

 

ProjectPuur omvat naast de uitgifte van het boek ook workshops en cursussen. Adolphin zegt dat haar hoofddoel is om de volgende generatie te onderwijzen door hen herhaaldelijk te laten lezen, en door workshops te organiseren zodat er waakzaamheid wordt gecreëerd. “Ik wil dat er meer maatschappelijke waakzaamheid komt. We moeten elkaar durven aanspreken of een melding durven te doen wanneer wij iets vermoeden.”

Met nog minder dan een maand te gaan is ze nog ver van haar crowdfunding doel verwijderd, maar Adolphin blijft gedreven om haar verhaal te vertellen. “Ik ga naar netwerk bijeenkomsten, ik heb kranten benaderd en ik probeer invloedrijke mensen te benaderen om mij te helpen in deze reis. Ik ben ook bezig met de gemeente. Oh en 28 mei organiseer ik een . Ik ben nog een paar andere dingen aan het bedenken, maar het is niet zo gemakkelijk met dit onderwerp maar ik laat mij niet tegenhouden.”

Adolphin was ook te gast vanmorgen in het ochtendprogramma Mara's Morning Motivation van Mara Michels bij Radio Stanvaste. Zie het programma