Natural Hair Academy leert Europese kappers wat "boxer braids" eigenlijk zijn

Dominique Snip van Natural Hair Academy heeft zoiets van: als mensen onze hairstyles willen appropriëren, ga ik ze leren hoe het echt moet.

De NHA directeur die enkele weken geleden de Natural Hair Academy opende in Amsterdam, was één van de velen uit de afro gemeenschap die vorige week ziedend werd toen EditieNL de “boxer braids” van Kim Kardashian introduceerde aan Nederland.

“Ik was eerst sprakeloos. En daarna werd ik boos, echt boos. Ik dacht dit kan natuurlijk niet. Dit zijn geen boxer braids; dit is kwi kwi ba, corn rows, onderdeel van de rijke cultuur van mijn Afrikaanse voorouders en van generatie op generatie doorgegeven,” vertelt ze.

Voor Snip was de EditieNL reportage, die met geen woord rept over de werkelijke oorsprong van de corn-rows, ronduit respectloos. “Deze vorm van culture appropitation waarbij een dominante cultuur een aspect uit een andere cultuur zogenaamd 'ontdekt' en 'claimt' gebeurt voor het oog van een ieder. Laat staan dingen die wat "meer de moeite waard zijn" die achter gesloten deuren geschieden. Zoals eeuwenoude samenlevingen, uitvindingen en andere vormen van kunst en cultuur. Het is ook het Columbus-syndroom.”

Ze besloot haar boosheid om te zetten, en terug te slaan met educatie. “Door middel van educatie kun je het tij keren.”

Snip ontwikkelde een masterclass "Boxer Braids" speciaal voor Europese kappers. “Niet alleen leer ik ze de basistechniek, maar ook de oorsprong en de juiste benaming van deze hairdo,” vertelt ze.

Fotograaf: Leo Jr. Boon

Op de van de Academy kondigt ze het aan. “De Masterclass "Boxer Braids" is speciaal voor (Europese) Kappers (of liefhebbers van eeuwenoude haarstijlen) die de techniek van op de huid vlechten willen leren. Deze haarstijlen die hun oorsprong hebben in het oude Afrika heten officeel CORNROWS of KWI KWI BA. Zwarte mannen en vrouwen staan erom bekend dat zij hiermee heuse kunstwerken creeren. De techniek die reeds langer bestaat maar recentelijk bekend is geworden als "Boxer Braids"

Het initiatief is met gemengde reacties verwelkomt. “Sommige mensen stellen het niet op prijs dat de masterclass “Boxer Braids” is genoemd. Waarom niet Masterclass Cornrows?” vertelt ze dat haar gevraagd werd.

Ze verklaart. “Maar wie mij kent weet dat hier goed is over nagedacht. Ik doe een aanklacht over deze hele affaire. En je bereikt de doelgroep het beste wanneer je ze aanspreekt met een naam die ze kennen. Zitten ze eenmaal in je stoel dan kun je je doel bereiken. Dit is een stukje commercie om een educatief doel te bereiken.”

De tweedaagse masterclass vindt plaats in april bij de Natural Hair Academy in Den Haag.