Afbeelding

KOZP meldpunt

Kick Out zwarte Piet lanceert meldpunt en toolkit

KOZP heeft in samenwerking met DeGoedeZaak het Meldpunt zwarte Piet gelanceerd op donderdag 10 november 2022. Op dit online platform kunnen mensen melden of er sprake is van het gebruik van de racistische karikatuur zwarte piet bij gemeentelijke intochten. Het meldpunt kun je hier vinden.

Jerry Afriyie, voorman van Kick Out Zwarte Piet:

Het idee dat zwarte Piet onaantastbaar is, behoort tot het verleden. Er is veel bereikt en er is alle reden hoopvol te zijn, maar er zijn in Nederland nog steeds plekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt. In veel gemeenten, steden en dorpen lijkt de tijd stil te staan en wordt zwarte Piet nog steeds getolereerd of zelfs gevierd.

Met het ‘Meldpunt zwarte Piet’ brengen we in kaart waar de de komende jaren nog acties nodig zijn. Ook zullen we de informatie gebruiken om in kaart te brengen waar ouders en opvoeders inclusieve intochten kunnen bezoeken. We doen een beroep op iedereen om naar Sinterklaasintochten in hun omgeving toe te gaan en melding te maken van de stand van zaken.”

KOZP

Het Meldpunt zwarte Piet richt zich specifiek op intochten, omdat die vaak worden gesubsidieerd door de gemeente. “De tijd dat gemeenten hun handen in onschuld kunnen wassen is echt voorbij. Het maatschappelijk bewustzijn over het racisme van zwarte piet is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het is te bizar voor woorden dat er nog steeds publiek geld wordt uitgegeven aan dit racistische figuur.” aldus Jelle de Graaf, campaigner bij DeGoedeZaak.

De afgelopen jaren gingen veel Sinterklaasintochten niet door vanwege de coronapandemie. Hierdoor is er geen actueel overzicht van gemeenten waar de racistische karikatuur zwarte piet nog steeds bij de Sinterklaasintocht wordt gebruikt. Met het ‘Meldpunt zwarte Piet’ wil KOZP zorgen dat dit overzicht er in 2023 wel is. Dat is een belangrijk jaar in de strijd tegen racisme. In 2023 is het 150 jaar geleden is dat tot-slaaf-gemaakten in het Nederlandse koninkrijk eindelijk de vrijheid wonnen. Onlangs kondigde het kabinet aan in dit herdenkingsjaar excuses te gaan maken voor het Nederlandse slavernijverleden.

KOZP lanceert toolkit vol tips en inspiratie om in actie te komen tegen zwarte piet

KOZP heeft - op de vooravond van de landelijke Sinterklaasintocht - een KOZP Toolkit voor actievoerders gelanceerd. De toolkit is te vinden op: https://kozwartepiet.nl/toolkit/. Met deze toolkit willen zij voorzien in de behoefte van vele actievoerders, betrokkenen en geïnteresseerden om op te komen tegen zwarte piet-racisme en op te staan voor een feest voor alle kinderen. In de toolkit vind je alle informatie, tips en inspiratie om zelf of samen met anderen in actie te komen. De grootte, omvang, breedte en diepte van je actie maakt niet uit, zolang je minimaal één actie van verzet toont in het actiejaar, van 7 november 2022 tot 5 december 2023.

Inhoud toolkit

De toolkit bevat geleerde lessen en ervaringen opgedaan door actievoerders en partners van KOZP die wij willen doorgeven. Met name aan de volgende generatie actievoerders in de hoop dat zij de strijd voortzetten en dat ze het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. De toolkit bestaat onder andere uit de volgende onderdelen:

 • KOZP Community Code;

 • Top 50 inspiratielijst voor acties;

 • Tips voor het voeren van lastige gesprekken;

 • Tips voor demonstraties;

 • Selfcare voor en na demonstraties;

 • Voorbeeldbrieven voor o.a. gemeenten en scholen;

 • Lespakket Sint & Piet;

 • Lees, Luister en Kijktips;

 • KOZP-beeldmateriaal om te delen;

 • 100 Drogredenen ontkracht;

 • Quiz & een bingokaart.


Meldpuntzwartepiet http://www.meldpuntzwartepiet.nl

KOZP-toolkit https://kozwartepiet.nl/toolkit/