Hulde aan ZP Moor

Op zondag 2 december om 19.00uur gaat in Rotterdam officieel de themaweek 'Hulde ZP Moor' van start.  De themaweek, opgezet door House of Khepera, Ojise Network en Paul Obinna, biedt een gevarieerd programma aan van lezingen, workshops en andere activiteiten. Met de diverse programmering hopen zij bewustzijn te creëren en kennis over te brengen rondom ZP Moor, volgens Obinna de eigenlijke verklaring van zwarte Piet. Tijdens is er Q&A-panel geeft hij met behulp van de Lineage Timeline van Black History meer uitleg hierover.

, bevat 800 jaar aan Afrikaanse geschiedenis welk bedoeld is om opheldering te brengen over eigen achtergrond bij Afrikanen of mensen met Afrikaanse roots. Thema's als het ontstaan, de ontwikkeling en bijdrage van de Moren op de Europese beschaving zet zwarte Piet in een ander licht: ZP Moor. De organisatoren van de themaweek vinden het introduceren van wetenschappelijke kennis van cruciaal belang, zeker "nu de jaarlijkse verering van ZP Moor weer voor de deur staat."

"Nederland loopt massaal uit om een ode te brengen aan zijn komst, maar helaas weten te weinig mensen wat ze eigenlijk vieren", betreurt House of Khepera.

 

ZP More

ZP Moor - wordt uitgesproken op zijn Engels als ZP More- is specifiek als titel gekozen, "Daar hebben wij expliciet voor gekozen om zo de negatieve associatie met zwarte piet uit de weg te gaan", aldus House of Khepera. "We zijn allemaal zo getraumatiseerd door het woordje zwarte piet, dat waneer wij eenmaal zwarte piet horen we gelijk in de verdediging schieten. Zodra je eenmaal in die negatieve modus zit, is het moeilijk om kennis aan te nemen, vandaar de naam."

Gebrek aan kennis

Volgens de organisatoren die samen alle krachten bundelen om hun boodschap over brengen, heerst er nog te veel ontwetendheid over de ZP More - die staat voor zwarte piet- binnen alle segmenten van de samenleving. Vooral voor de Afrikaanse gemeenschap vinden zij het van belang dat zij weten waar ZP Moor voor staat. 

House of Khepera: "We moeten af van het slavernijdenken. Niet alles hoeft negatief te zijn. We moeten uit die knecht-meesterrelatie en dat begint bij hisorisch besef van je eigen achtergrond. Feitelijke onderbouwingen en wetenschappelijk kennis. Alleen zo kun je voorstanders van de zwartepietfiguur van repliek dienen."

Aanwezigheid Moren

Een kleine inkijk in de geschiedenis: de Moren waren gedurende verschillende perioden in Europa aanwezig. Tijdens hun aanwezigheid hadden ze grote invloed op literatuur, kunst en wetenschap. Veel van hun inzichten hebben ze schriftelijk vastgelegd en vrijelijk gedeeld met de witte volkeren in Europa. 

Iedereen is welkom

De themaweek is niet louter voor de Afrikaanse gemeenschap, maar voor iedereen. "We willen ook graag dat witte mensen het snappen, dus iedereen is welkom", benadrukken de organisatoren.