Afbeelding

"Hier zijn we koningen. Foto Selwyn de Wind

"Hier zijn we koningen" | een muzikale theaterbeleving over ontworteling en de reis erna

"Hier zijn we koningen", een muzikale theaterbeleving over ontworteling en de reis die daaruit voortkomt, van Het Zuidelijke Toneel (HZT) en verhalenvertellers Lisette Ma Neza, Ira Kip en Winne, reist komende maanden door Nederland.

Slam poet en muzikant Lisette Ma Neza heeft heel lang niet willen nadenken over haar eigen verhaal.  Geïnspireerd door de reeks Verzwegen Geschiedenis die Karin Amatmoekrim voor De Correspondent schreef, waagt ze zich alsnog aan het ontrafelen van wat diep weggestopt was in een rugtas. Bagage die ze overal mee naartoe zeulde, maar nooit in keek. Met daarin een keur aan verzwegen familiale anekdotes over vluchten uit Rwanda, de verschrikkingen van genocide maar vooral overheersende stilte. Een universeel verhaal over ontworteling en de reis daaruit.

Precies op tijd voor Black History Month schenkt Lisette Ma Neza ons diep persoonlijke en poëtische teksten die de basis zijn voor een theatraal en muzikaal eclectische voorstelling. Ira Kip en rapper Winne (Winston Bergwijn) verzorgen de regie & muziek. Performers Barbara, Daniel, Giovanni, Melvin, Revé en Rubiën voegen er hun ervaringen en artistiek talent aan toe en dit levert een samenspel van unieke perspectieven op.

De reeks Verzwegen Geschiedenis verschijnt komend najaar 2022 ook in boekvorm bij De Correspondent en Black Archives. Top Notch maakt er een podcast serie bij. En Het Zuidelijk Toneel ontwikkelt een educatief spel.

Deze voorstelling is voor Het Zuidelijk Toneel onderdeel van het thema Eenzaamheid.


Speellijst 2022

 • 6 februari – Tilburg – Theaters Tilburg – Première
 • 16 februari – Utrecht – Stadsschouwburg Utrecht
 • 18 februari – Delft – De Veste
 • 22 februari – Leiden – Leidse Schouwburg
 • 27 februari – Rotterdam – Theater Rotterdam
 • 10 maart – Groningen – SPOT
 • 11 maart – Hoorn – Schouwburg en Congrescentrum Het Park
 • 18 maart – Den Haag – Het Nationale Theater
 • 21 maart – Eindhoven – Parktheater
 • 28 maart – Amsterdam – Internationaal Theater Amsterdam – Lieve Stad
 • 29 maart – Den Bosch – Theater aan de Parade

Over Het Zuidelijk Toneel

Bij het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken.

Lisette Ma Neza ©Selwyn de Wind Over Lisette Ma Neza

Lisette Ma Neza omschrijft zichzelf als een kwetsbaar meisje, maar toch een sterke vrouw. Met poëzie zoekt ze naar haar eigen identiteit, als Brusselaar, als Nederlander, als jongere, als vrouw en met wortels in Rwanda.

In 2017 werd ze Belgisch Kampioen Slam Poetry en won ze in 2018 zilver op het Europese Kampioenschap en zo ook op het Rio Poetry Slam kampioenschap in Rio de Janeiro. Ondertussen rondde ze haar filmstudie af in Brussel en werkt ze nu met haar band aan een eerste eigen avondvullende poëzie show voor het aankomende jaar.

Haar performances balanceren tussen pijnlijk direct en verliefde naïviteit en grijpen het publiek dikwijls bij de keel.

Over regieduo Ira Kip en Winne

Theatermaker, auteur en regisseur, noem Ira gerust een alleskunner. Multidisciplinair, als je wilt. Geboren in Amsterdam, met Caribische roots, afgestudeerd aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam én The New York School voor Drama in New York. Na haar studie woont en werkt ze twaalf jaar in New York.

Haar eerste toneeltekst, She’Baltimore, over huiselijk geweld in de LGBTQ community schrijft ze in 2011. En in 2015 regisseert ze de bekende Vagina Monologen en toert daarmee langs gevangenissen in New York. Deze toer wordt verfilmd wat de filmmkers een NY Emmy­nominatie oplevert. In 2016 schrijft Ira Shrew Her, een adaptatie van Taming of the Shrew van Shakespeare.

Met tweelingzus Ayra stond ze aan de wieg van het project Art Rules, een programma dat jongeren op Curaçao en Aruba kunst leerden maken, in alle vormen. Sinds kort heeft Ira een nieuw bedrijf: Kip Republic. Waar ze verhalen en verhalenvertellers verzamelt en een podium geeft.

Ira Kip en Winne © Selwyn de Wind

Winne (Winston Bergwijn) is rapper, labeleigenaar van Couture 33 en docent op de Herman Brood Academie. Geboren en getogen in Rotterdam is Winne ook lid van hiphopgroep Great Minds. Daarnaast is hij partner en talentontwikkelaar bij Coolhaven Collab: een tweejarig traject in samenwerking met de Erasmus Universiteit, waarbij instellingen en artiesten hun krachten bundelen en jong talent helpen zich te oriënteren en verdiepen in verschillende kunstdisciplines.