Ghana, EU sluiten overeenkomst over migratie, terugkeer en ontwikkeling.

Ghana heeft sinds vorige week een overeenkomst met de Europese Unie (EU) over migratie, terugkeer en ontwikkeling.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken tekende het pact zaterdag met de regering in Ghana namens de EU.  Koenders sprak onder meer met de Ghanese minister van Binnenlandse Zaken Prosper Bani en minister van Buitenlandse Zaken Hannah Tetteh.

De Ghanese Minister Bani zegde toe in juni af te reizen naar Brussel om persoonlijk opvolging te geven aan de afspraken over migratie.

'De EU en Ghana zijn het erover eens dat een goed functionerend terugkeerbeleid integraal onderdeel moet uitmaken van de aanpak van de migratiestromen tussen West-Afrika en Europa. We hebben ons beide gecommitteerd aan deze overeenkomst. Het bezoek van minister Bani in juni aan Brussel onderstreept dat', aldus minister Koenders.

Minister Koenders sprak tijdens zijn bezoek met Ghanese Nederlanders die besloten terug te keren naar Ghana om daar hun geluk te beproeven, zogenaamde 'repats'. Veelal met succes: Koenders sprak met verschillende jonge ondernemers en bezocht een Nederlandse Ghanees die een wasserette is begonnen. 'Deze mensen zagen een mogelijkheid en grepen die met beide handen aan. Zij zijn het bewijs dat Ghana kansen biedt voor haar diaspora', aldus de minister.

Koenders bracht ook een bezoek aan de immigratiedienst op het Kotoka vliegveld van Accra. Afgesproken werd om nog voor de zomer de procedures voor de afgifte van reisdocumenten in Ghana te verbeteren. Aandacht gaat uit naar onder meer het verbeteren van de biometrische registratie en grenscontroles.

Het is na de overeenkomst die minister Koenders met Mali sloot de tweede keer dat de EU en een Afrikaans herkomstland een migratieovereenkomst sluiten in het kader van het Vallettaproces.