Afbeelding

C Nico Vanderven 020

Caribbean Business Hub: enorme groeikansen door samenwerken

Nederland zou als grootste en rijkste land in het Koninkrijk het voortouw moeten nemen om de economische ontwikkeling van het gehele Koninkrijk te stimuleren. Maar daarvoor zijn visie en daadkracht nodig en juist die ontbreken.

Die zei ondernemer Meine Breemhaar tijdens zijn inspirerende gastoptreden dinsdagavond voor de leden van de Caribbean Business Hub.

Onder de grote groep aanwezige entrepreneurs en investeerders uit Nederland en het Caribische Gebied was ook een grote delegatie van het Arubahuis, met onder andere de vertegenwoordiger bij de EU, de heer Ady Thijsen, en de gevolmachtigde minister van Curaçao, de heer Manuel, alsmede de heer Jonckeer, voorzitter inclusief twee bestuursleden van KvK Curaçao.

De bijeenkomst werd gehost door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in de schitterende zaal op de zevende etage van het Ministerie in Den Haag. Programmamanager voor het Caribisch deel van het Koninkrijk Hamza Kacha en coördinator Ronald Vermeeren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wezen erop dat zowel het ministerie als de RVO de afgelopen jaren hun aandacht en dienstverlening aan de eilanden hebben opgevoerd om hun economieën te helpen versterken.

C Nico Vanderven 020
Het publiek en het bestuur van Kvk Curacao

Een van de dingen die daarbij ook zou helpen, aldus Breemhaar, is het verbeteren van de verbindingen tussen de eilanden en het afschaffen dat je reizend binnen het Koninkrijk voortdurend immigratieformulieren moet invullen en je paspoort moet tonen. Als bewijs dat je nooit te klein bent voor grote ambities wees de ondernemer op Singapore – slechts anderhalf keer groter dan Curaçao – dat amper een halve eeuw geleden weinig voorstelde en nu een van de rijkste landen ter wereld is.

Breemhaar, zelf Quote 500 ondernemer, vertelde een persoonlijk verhaal en brak een lans voor Bonaire: de inwoners spreken vier talen, het onderwijs is goed en het Nederlandse rechtssysteem biedt ondernemers zekerheid en stabiliteit en er is ruimte. “Alleen de wegen zijn dramatisch. Dat moet Nederland als rijk land toch in een maand of neem een jaar kunnen oplossen?”

De Breemhaar Groep omvat tientallen bedrijven waaronder Bonaire Properties NV dat eigenaar is van de voormalige Plantage Bolivia. Breemhaar lichtte vooruitlopend op de presentatie van de plannen volgende week op Bonaire een tipje van de sluier op: slechts 10% van het 3.000 hectare grote gebied wordt ontwikkeld voor wonen, landbouw en toerisme. Van de overige 90% wordt de natuur hersteld en onder professioneel beheer gebracht.

Met een opkomst van meer dan 80 ondernemers en professionals kon het bestuur van Caribbean Businesshub terugkijken op een succesvolle business avond. Wederom hebben Corinne en Germaine Hernandez-Croes, visionairs en eigenaren van Beautyhouse Rotterdam met hun eigen cosmeticamerk NQ Cosmetics, Lionel Martijn, dynamische directeur van OCAN, Nico de Visser, Topondernemer en eigenaar van Fidinda FZG, een uitstekend event neergezet.

De Caribbean Business Hub organiseert geregeld inspirerende netwerkbijeenkomsten om kansen in het Caribisch gebied te benutten door het met elkaar in contact brengen van ondernemers en organisaties. Wilt u meer informatie of lid (sponsor) worden? Mail naar info@caribbeanbusinesshub.nl

Met dank aan persfotograaf Nico van der Ven, NivenPress en Rene Zwart, journalist en volger van de Koninkrijksrelaties.

facebook.com/Caribbeanbusinesshub