Black History Month broodnodig voor bewustmaking Afro-achtergrond

Op zondag 1 juli 2018 is het precies 155 jaar geleden dat Nederland de Trans-Atlantische slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen heeft afgeschaft. Stichting Untold ziet dit jubileum als een belangrijke aanleiding om een educatief programma, speciaal voor jongeren, op te stellen en te programmeren. "De gehele maand juni  2018 valt daarom onder de noemer Black History Month Amsterdam."

De naam `Black History Month Amsterdam’ geeft het internationaal karakter aan. In Engeland vindt de Black History Month plaats in de maand oktober en in de Verenigde Staten in de maand februari. Het thema kolonialisme en slavernij wordt in alle facetten en door middel van verschillende activiteiten (o.a. dialogen) overgebracht naar jongeren die woonachtig zijn in Amsterdam. Dit past bij de doelen en visie van het beleid Gedeelde Geschiedenis van de gemeente Amsterdam.

Grootste doel "empoweren" jongeren

Untold is een culturele organisatie die haar pijlen richt  op tieners, jongeren en jongvolwassenen die de behoefte voelen bezig te willen zijn met kunst en cultuur. Hierbij kan gedacht worden aan artistiek waarbij vooral West-Afrikaanse en Afro-Caribische dans- en muziekstijlen centraal staan.

De culturele instelling staat bekend om haar multidisciplinaire theater- en dansproducties en de wijze waarop haar doelgroep begeleid en gecoach wordt in artistieke ontwikkeling. Stichting Untold: "Het grootste doel is het empoweren van jongeren door middel van verschillende activiteiten op het gebied van identiteit en cultuur. Alle activiteiten en projecten worden in het kader van deze visie georganiseerd, waaronder ook de theaterdansproducties."

Bewustmaking Afrikaanse origine broodnodig

Untold vindt het van belang om kinderen, tieners en jongeren van Afrikaanse origine bewust te maken van hun identiteit, hun historische achtergrond met hun bijhorende toekomstperspectief. "Door gebrek van kennis aan  hun identiteit en historie is er vaak sprake van  een verdwaalde jeugd."  Jeugd dat zich slecht laat inspireren en zichzelf spiegelt met de wijze waarop de media, het onderwijssysteem en de maatschappij hun portretteert, ziet de stichting dan ook als een kwalijke zaak.