Black Achievement Month II opent zondag met "Black Renaissance"

Op zondag 1 oktober vindt in de Stadsschouwburg Amsterdam, van 19.30 - 21.00 uur, de opening van de 2e editie van de Black Achievement Month plaats, onder de titel "Black Renaissance". Het is een spectaculair avondvullend programma met muzikale bijdragen van de soul/hiphop-artiest Pink Oculus en bariton Anthony Heidweiller. Verder is er dans van Het Nationale Ballet en het theater- en dansgezelschap Untold en is er spoken word van Dorothy Blokland en Yahmani Blackman. De presentatie is in handen van Andrew Makkinga en co-host Eliyha Altena. 

Pink Oculus

Pink Oculus is de artiestennaam van de Amsterdamse mc/zangeres Esperanza Denswil die jazzy en soulfulle hiphop maakt. Deze muzikale alleskunner creëert met elektro en pop een betoverend muzikale mix van rap en zinderende melodieën.

Anthony Heidweiller

Anthony Heidweiller studeerde aan het conservatorium van Utrecht en is een zogenaamde "dramatische" bariton. Op deze avond brengt hij twee nummers ten gehore, waaronder het stuk "Make them hear you". Hij wordt daarbij begeleid door pianist Roderigo Robles de Medina.

Het Nationaal Ballet

"Echoes through Time" is gemaakt voor het programma New Moves waarin dansers van Het Nationale Ballet zelf een choreografie maken. De taal van het stuk is "ruw" en "street wise’" en wordt dynamisch uitgevoerd door Daniel Robert Silva.

"Embers", is een speciaal ter gelegenheid van de Museumnacht gecreëerd duet van Ernst Meisner, choreograaf en artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet, op de gelijknamige muziek van Max Richter. "Embers", stenen (sintels) die rood gaan gloeien als ze verwarmd worden, wordt gedanst door Nancy Burer en Nathan Brhane die sinds 2013 verbonden zijn aan Het Nationale Ballet. 

Theater- en dansgezelschap Untold

"Untold" presenteert een speciaal aangepast stuk uit zijn nieuwste voorstelling "Konfo". In "Konfo" staan de spirituele transformaties vanuit de Afrikaanse identiteit centraal. Met "Konfo" laat "Untold" zien dat het ook abstracte kunstvormen succesvol combineert met traditionele Afrikaanse dans- en muziekstijlen. 

Dorothy Blokland & Yahmani Blackman

Theatermakers Dorothy Blokland en Yahmani Blackman zoeken de grens van absurditeit op in hun spoken word act. Ze gaan het hebben over ‘haar’. Gevlochten, gevreesd, gestyled, geperst, gestraight, ongetemd, ongeremd, onderdrukt, bevrijd, gekamd, gewassen, gelocked, getwist, ongedwongen, ongevreesd jezelf zijn....

Afterparty

Na afloop van de show is er een afterparty in de Ajaxfoyer van de Stadsschouwburg waar tot 22.30 uur gedanst kan worden op de tonen van Harto’s Band & Friends.