Belgische vrouw ontslagen vanwege huidskleur en haarstijl

Door Ralitsa Vliese

“Ik voelde me echt gelyncht, alsof ik niet mocht zijn wie ik ben,” zegt Tabitha Willemsen (alias Gaia Skye) aan AFRO Magazine.

De 32-jarige Surinaams/Belgische werd afgelopen week onceremonieel ontslagen bij 'Oozoo Store/Barry’s haar en mode' in Lichtaart in België, waar ze via een uitzendbureau enkele uren per week werkte. De reden, vertelt ze: haar corn rows. Nu nog in een roes na het onverwachtse voorval zegt ze dat ze al een melding heeft gedaan bij het meldpunt discriminatie. “En ik ga aangifte doen.”

Ze vertelt op haar Facebook pagina dat ze het “eerst echt naar haar zin had bij de zaak”. Ze is mixed media artiest en ze zette zich meer in dan ze eigenlijk voor was aangenomen.

“Ze hadden nog geen social media kanalen en webshop, dus die heb ik in mijn eigen tijd gemaakt. Ze waren erg tevreden en vol lof over mijn inzet.”

Tot afgelopen woensdag. Ze hadden een wekelijkse vergadering in de winkel. Deze vergadering zou gaan over de kerstpakketten die door Tabitha zijn gemaakt en over de feestdagen die eraan komen.

“Mijn motto is en blijft: wees jezelf zonder filter. De wereld heeft dat nodig, daar ligt schoonheid.”

“Ik heb normaal gesproken een volle bos krullen of een staart, maar aangezien het al koud begint te worden, koos ik er vorige week voor om een protective style te doen”, vervolgt ze op haar Facebook. “Nou, ik was weer helemaal blij met mijn boxbraids. Ik kom op mijn werk aan voor de vergadering en mijn collega’s zijn helemaal onder de indruk van mijn haar. Vol verwondering stelden ze de bekende vragen: ‘Hoe krijg je dat erin? Is dat je eigen haar?’ Je kent het wel, niks mis mee.

De eigenaar kwam de keuken binnengelopen en keek me met een eigenaardige blik aan. ‘Wat is dat nou?! Hoe onderhoud je dat?’ Ik geef netjes antwoord. Hij trekt zijn wenkbrauwen op en loopt weg. Vervolgens gaan we zitten om te vergaderen en met deze woorden opent hij het gesprek: ‘We hebben een serieus probleem: je haar! Je hebt je kleur al niet mee, maar dit..! Ik zie nu al dat ik mijn klanten kwijtraak. Ik zie het nu al gebeuren. Heb je er wel bij stilgestaan om mij eerst toestemming te vragen? Dit kan echt niet! Mensen kunnen serieus schrik van je krijgen. Nee, daar denk je niet aan. Dit kan niet. Voor mij stopt het hier. Ik ben helemaal in shock van je verschijning.’

Zeer geschrokken en in een roes probeer ik op een nette manier duidelijk te maken dat zijn benadering niet gepast is. ‘Als je zegt dat mijn haar niet gepast is voor de zaak, dan kunnen we hierover praten, maar die hele benadering kan niet’”, zegt ze met trillende stem. “Waarop hij zegt: ‘Als één van je collega’s morgen met blauw haar of een piercing in hun lip binnenkomt, moet ik er ook wat van zeggen. Dit is té.’ ‘Dat je er nu iets van zegt is geen probleem, maar je spreekt me nu op mijn huidskleur aan en dat is discriminatie.’”

Haar collega besloot zich in de discussie te mengen: ‘Als je hem beter zou kennen, zou je weten dat hij het niet slecht bedoelt.’ “Vervolgens volgt er een discussie over wat discriminatie is”, continueert Tabitha haar verhaal. “Zijn man zei vervolgens: ‘Neem het niet te zwaar, maar dit maakt je echt te Arabisch.’ ‘Ten eerste, ik ben Surinaams/Belgisch en wat is er mis met Arabisch overkomen?’ ‘Daar zullen de klanten bang voor worden’, zegt hij.

De eigenaar deed op zijn beurt zijn verhaal weer over hoe hij zo zijn deuren kan sluiten en hoe mij dit té maakt. Hij vervolgde met: ‘Ik ben zodanig van je gechoqueerd, dat jij donderdag (onbetaald) thuis mag blijven, zodat ik bij kan komen.’” Er ging van alles door Tabitha’s hoofd en de emoties overvielen haar.

Donderdagochtend kreeg Tabitha een sms met de melding dat hij het hierbij laat. Zijn verklaring aan het uitzendbureau was: “Ze heeft zoveel tijd aan haar haar besteed, dus ze hoeft het er niet uit te halen. Maar dit kan echt niet.”

In gesprek met AFRO Magazine zegt ze: “ik ben nog steeds in een soort roes. Ik moet veel regelen en natuurlijk ook een nieuwe baan zoeken. Omdat ik via een uitzendbureau werkte, krijg ik natuurlijk niets uitbetaald.”

 Ze gaaat wel actie ondernemen, maar uit het veld geslagen is ze allerminst: “Mijn motto is en blijft: wees jezelf zonder filter. De wereld heeft dat nodig, daar ligt schoonheid.”

Van Barry’s Haar en Mode nog geen statement over het voorval; ondertussen wordt hun facebook gebombardeerd met boze reacties en berichten.