Barbara Esseboom (foto Rozet.nl)

Barbara Esseboom, Arnhemse Held

Onderzoeker Barbara Esseboom is de Arnhemse Held van 2021.

Zij kreeg deze titel van non-profitorganisatie en stichting Rozet, voor haar initiatief om Keti Koti voor het eerst officieel te herdenken en te vieren in Arnhem. Esseboom werd op 20 mei toegevoegd aan de eregalerij met helden in Rozet Centrum in Arnhem.

Afbeelding

Barbara Esseboom

“Arnhem kent veel helden. Helden uit de geschiedenis, maar zeker ook van nu. Rozet zet deze helden in de schijnwerpers door hun foto’s te plaatsen op heldenrollen in Rozet centrum. Ieder jaar wordt een nieuwe Arnhemse held gekozen die toegevoegd wordt aan deze galerij. Iedereen kon in de afgelopen weken mensen aanmelden als potentiële held,” verklaart de organisatie.

In Rozet hangen heldenrollen: rollen met daarop foto’s van mensen die belangrijk zijn (geweest) voor Arnhem. Om ook de helden van nu een plek te geven op de rollen, vraagt Rozet Arnhemmers jaarlijks om hun held door te geven. Uit de aanmeldingen kiest een jury - bestaande uit Patrick Arink, Melvin Kolf, Elmar Noteboom en Jenny Doest - de genomineerden en de winnaar. 

Esseboom werd in Paramaribo geboren en is één van de onderzoekers bij het project 'Sporen van de slavernij in Gelderland' van Erfgoed Gelderland. Daarnaast is zij initiatiefnemer van Comité 30 juni 1 juli Arnhem waarmee zij dit jaar voor het eerst de officiële Keti Koti herdenking en viering in Arnhem realiseerde. 

Keti Koti is voor Barbara meer dan alleen een herdenking of een feest over vrijheid. “Het gaat over een inclusieve samenleving. Mensen eerlijke kansen geven en echt deelnemer laten zijn van de maatschappij.”

Ze is trots op haar benoeming tot Held. “Ik ben de eerste zwarte vrouw daartussen,” lacht ze.

Ik ben trots en voel mij vereerd, Het werk begint maar voorwerk is al gedaan. Dit is ook de erkenning van de krachten die mij voor zijn gegaan in Arnhem.”