Astrid Elburg voorzitter Raad van Toezicht Rijksmuseum Muiderslot

Astrid Elburg is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum Muiderslot, meldt een persbericht vandaag.


Elburg is geen onbekende in de culturele sector. Zij is een ervaren adviseur, bestuurder en toezichthouder die onder meer betrokken is bij de Museumnacht Amsterdam en Nemo Science Museum. Eerder maakte zij deel uit van de Raad van Toezicht van het Nationale Ballet en de VPRO. In het dagelijks leven is Astrid Elburg actief als consultant in het publiek en private domein op het gebied van ethisch, strategisch en persoonlijk leiderschap. 

“Wat een enorme eer om in de 21e eeuw in de voetsporen van Graaf Floris V te mogen treden. Hij keek toen vanuit Muiden naar Amsterdam, nu mag ik vanuit Amsterdam van toegevoegde waarde zijn voor het Muiderslot”, zegt Elburg.

Annemarie den Dekker, directeur van Rijksmuseum Muiderslot, is blij met de komst van Astrid Elburg als bestuursvoorzitter.

“Een van de grote uitdagingen waar wij de komende jaren voor staan, is het Muiderslot voor meer en bredere doelgroepen aantrekkelijk maken. Het heeft nu toch nog steeds het imago van een speelkasteel voor kinderen. Daar is niks mis mee en dat willen we ook best blijven, maar er is hier zoveel meer te beleven. Denk aan de prachtige kasteeltuinen, concerten, theatervoorstellingen en allerlei evenementen. Dat alles gaan we de komende jaren verder uitbreiden. Waarbij ‘inclusiviteit’ voorop staat: we zijn een rijksmuseum en dus zijn we van iedereen en voor iedereen. Ook iemand die nog nooit een museum bezocht heeft, moet zich hier welkom voelen. Evenals de dame die aan haar rolstoel is gekluisterd en hier even een kop koffie komt drinken. Of de statushouder die als vrijwilliger werkt in de kasteeltuinen. Door de brede blik, achtergrond en ervaring van Astrid zal zij hierin heel goed mee kunnen denken en adviseren. Ik verheug me enorm op de samenwerking.”

Over de keuze voor Astrid Elburg zegt Eppo van Nispen tot Sevenaer namens de Raad van Toezicht: “Haar ruime ervaring als voorzitter en haar kennis van en netwerk in de culturele sector is van grote waarde voor Rijksmuseum Muiderslot. Astrid is strategisch, scherp, analytisch en wordt gedreven door creativiteit en speelsheid. Daarnaast is zij gericht op concrete resultaten en directe uitvoering. Al die aspecten maken haar voor het Muiderslot een waardevolle voorzitter”


Astrid Elburg (1958) is ervaren in het ontwikkelen van ethisch, strategisch en persoonlijk leiderschap. Ze is adviseur, docent aan de Bildung Academie (VU), toezichthouder en commissaris en global executive coach en trainer in Ethisch Leiderschap en social-dynamics.

Zij deed onderzoek, schreef een handleiding over het verhogen van de Gunfactor en over het belang van een economisch Plan B. Binnen en buiten bedrijven geeft zij masterclasses in leiderschap en voor bi-culturele top-professionals ontwikkelde zij de training  ‘Explore your Boardpotential’ en ‘Dealing with Powerdynamics’.