Antoin Deul benoemd tot directeur NiNsee

Antoin Deul

Antoin Deul is de nieuwe directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Het instituut maakte dit bekend in een persbericht op dinsdag 6 juni 2017. 

Deul volgde in 2016 Franc Weerwind op als voorzitter; hij werd per 1 april 2017 directeur. Na 1 juli 2017 wordt de procedure opgestart voor het aanstellen van een nieuwe voorzitter, zegt het instituut. Ondertussen neemt bestuurslid Linda Nooitmeer waar als voorzitter, naast haar functie als secretaris. Het instituut maakte ook bekend dat Maria Luiza Soares als algemeen bestuurslid is benoemd. 

Deul heeft gedurende zijn zittingsperiode als voorzitter de herstructurering en herpositionering van het NiNsee ter hand genomen. Dit proces bevindt zich inmiddels in de operationele fase, zegt het instituut. Het zegt dat het bestuur met zijn aanstelling tot directeur “een duidelijke keuze maakte om de continuïteit van dit proces te waarborgen. Na ampele overwegingen is Deul als de meest geschikte kandidaat voor het directeurschap bevonden,” staat in het persbericht. “Het bestuur is zeer verheugd met de benoeming.”

 

Deul studeerde Technische Scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie is Deul twee jaar actief geweest als jongerenwerker bij de multiculturele jongerenorganisatie GoUptown. Daar legde hij zich toe op talentontwikkeling met als doel een brug te slaan tussen jongeren en de maatschappij. In 1998 accepteerde hij een baan bij de Nalco Company in de Verenigde Staten van Amerika waar hij als global project manager Eco-Efficiency Services aan de slag ging. Een functie waarvoor hij veel reisde naar ontwikkelingslanden en waar hij veel ervaring heeft opgedaan in het managen van internationale projectteams. In 2010 keerde Deul terug naar Nederland om en werkte onder meer als Sustainability Manager Europe. Naast zijn reguliere werkzaamheden voor de Nalco Comny was hij ook jaren actief als voorzitter van de Ondernemingsraad. Deul is politiek actief als lid van Groen Links. In de periode 2013-2016 maakte hij deel uit van het Landelijk Partijbestuur en was hij voorzitter van de kandidatencommissie Zoetermeer. In maart 2015 is Deul verkozen tot lid Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Linda Nooitmeer

Linda Nooitmeer studeerde Bedrijfseconomie aan de Hogeschool Utrecht. Na haar studie startte ze in 2002 haar carriére bij PricewaterhouseCoopers als finance consultant. Tien jaar geleden begon ze succesvol als zelfstandig financial controller, waarbij ze door bedrijven ingehuurd wordt om administratieve processen te optimaliseren. In de periode van 2002-2007 was ze politiek actief bij de Pvda, waarbij ze onderdeel uitmaakte van de stuurgroep van het Pvda vrouwennetwerk, gekozen lid was van het Politiek Platform van de Pvda en gekozen raadslid van de Pvda in Nieuwegein. Daarnaast is ze voorzitter geweest van de vrouwencommissie van het SIO, programmamaker geweest bij Radio Mart en vrijwilliger bij Tori Oso Utrecht. In haar rol als vice-voorzitter bij het NiNsee was ze de drijvende kracht achter de NiNsee – informatieposter over de Tweede Kamer verkiezingen .

Maria Luiza Soares

Luiza Soares is medeoprichter en vice-voorzitter van Stichting Agua dos Anjos. Daarnaast is zij ZZP’er in Marketing en Managment en adviseert zij startende ondernemers met het opstellen van ondernemersplannen. Luiza is politiek actief bij de SP, en is namens de SP in 2015 gekozen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Over NiNsee

Het NiNsee richt zich op het levend houden van het Nederlandse slavernijverleden en beoogt via herdenkingen, educatie, dialoog en debat alle Nederlanders bewust te maken van deze gedeelde geschiedenis en de gevolgen daarvan in de huidige samenleving.