Afbeelding

Aminata Cairo presenteert de weg naar inclusie bij Haagse Hoge School

Aminata Cairo, de eerste zwarte lector van de Haagse Hogeschool, verzorgt op woensdag 17 januari haar inaugurele rede, getiteld “The unconventional road to embracing inclusion: the charge and challenge of changing our narrative.”

In haar aankondiging schrijft het opleidingsinstituut: “In het huidige academische veld dat volop wordt gevuld met meerdere stemmen over diversiteit en inclusiviteit, schijnt Aminata Cairo slechts nog een extra stem te zijn. Volgens Dr. Cairo is het echter belangrijk dat achter de meerdere stemmen er ook meerdere visies en benaderingen schuilen. In haar inaugurele rede zet Dr. Cairo de visie en het traject van het nieuwe lectoraat Inclusive Education uiteen, dat een toevoeging hoopt te zijn aan de huidige benaderingen over diversiteit en inclusiviteit in het Nederlandse academische landschap. Via de concepten familie, verhaal, en verandering, neemt zij het publiek mee in deze nieuwe uitdaging voor De Haagse Hogeschool.” Het evenement start om 15:30 uur. 


 "Ik ben vrouw, zwart, én ik was immigrant in de VS. Ik weet alles van uitsluiting”  


Cairo (Amsterdam, 1966) behaalde een Masters Degree in Antropologie en een Masters Degree in Klinische Psychologie én promoveerde in 2007 aan de University of Kentucky in de VS. Ze woonde er vanaf haar 18e, en zat op de befaamde Berea College; dit college werd rond het begin van de vorige eeuw gedwongen haar zwarte studenten te weren, maar de school pleitte haar casus voor het Amerikaanse Hogergerechtshof, dat uiteindelijk besloot dat de segregatie opgeheven moest worden.

“Berea heeft een ideologische fundering van social justice en gevechten aangaan tegen onrecht. Het is ook de alumnus Carter G. Woodson van dit college dat de eerste Negro History Week is begonnen in 1926, de voorloper van Black History Month,” vertelt Cairo. “Ik was eigenlijk vanuit mijn familie altijd al cultureel bewust. Én ik ben vrouw, zwart, én ik was immigrant in de VS. Ik weet alles van uitsluiting,” vertelt Cairo.

Ze keerde uiteindelijk in 2015 terug naar Nederland, waar ze na een jaar in diversiteitsbeleid bij Universiteit Leiden in mei 2017 de baan van Lector Inclusive Education accepteerde bij de Haagse Hoge School.

De eerste zwarte lector op het instituut is een vrouw met een missie. “Ik wil een cultuurverschuiving teweegbrengen,” zegt ze vastberaden.  “We weten dat er iets fout zit. Rapporten van verleden jaar laten een zorgwekkende trend zien van continue hoge uitval en met name onder studenten van kleur en met een mbo-vooropleiding. In sommige gevallen vertegenwoordigden ze tot wel 55 procent van het aantal uitvallers.  De instroom is divers, maar wie slaagt er? Dat geeft een negatieve indruk van deze studenten terwijl het in mijn ogen niet aan hen ligt maar aan het systeem. Het is niet omdat ze niet slim genoeg zijn. Ik ben me ervan bewust dat mijn aanstelling hier als eerste zwarte lector belangrijk is, maar ik wil gewoon mijn job doen en mijn rol spelen ten behoeve van deze en alle studenten.”

Dit alles komt ter sprake op woensdag 17 januari wanneer ze haar intreerede verzorgt.

Cairo verwacht dat haar verhaal voor sommige mensen uitdagend kan zijn. “Ik ben een zwarte vrouw en ik spreek mijn waarheden uit … en ja, dat kan uitdagend zijn. Maar dat het systeem scheef staat behoeft geen betoog meer, niet? Het feit is dat de Hoge School het lectoraat Inclusive Education is opgestart al voordat ik in het vizier kwam. We leven in een gemeenschap die meer multicultureel en complex is dan 50 jaar geleden.  De Haagse Hogeschool begrijpt dat dat meer eist van hun onderwijs en hun verantwoordelijkheid naar die nieuwe realiteit toe.  Daar heb ik respect voor.  Mensen die zich uitgedaagd en oncomfortabel voelen door wat ik te zeggen heb … ach ik heb er vertrouwen in dat ze sterker zijn dan ze denken . Op den duur hebben we er allemaal voordeel aan.” 


Programma

  • ·         15.30 uur Ontvangst met koffie/thee
  • ·         15.50 uur Inloop met drummer: Revelino Willems
  • ·        16.00 uur Welkomstwoord door: Emma Bassetti & Shanu Teysing (Lectoraat Inclusive Education Student Branch)
  • ·         16.05 uur Inleiding door: Susana Menendez (lid CvB De Haagse Hogeschool)
  • ·         16.15 uur Muzikaal intermezzo: NAKS Kulturu Posu
  • ·         16.20 uur Dansoptreden: Nyanga Weder
  • ·         16.25 uur Aminata Cairo: The unconventional road to embracing inclusion: the charge and challenge of changing our narrative
  • ·         17.05 uur Afsluitwoord: Winnie Roseval Lectoraat inclusive Education Student Branch
  • ·         17.15 uur Receptie in the Lighthouse

 PLAATS: Haagse Hoge School l Johanna Westerdijkplein 75, 2521 EN Den Haag

Adres link

Facebook event link