Afbeelding

AfroVibesDance2022

Afrovibes tevreden over festival 2022

Afrovibes kijkt terug op een geslaagd festival.

"We kijken terug op een geslaagd internationaal festival met 15 voorstellingen uit 11 verschillende landen. Met voorstellingen in 9 theaters in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, een tentoonstelling, een installatie in twee theaters, twee modeshows en een artist in residence productie met studenten van Codarts Rotterdam. Er waren 52 deelnemende artiesten en kunstenaars uit Ivoorkust, Senegal, Congo, Kameroen, Benin, Guinee, Zuid-Afrika, Kenia, Frankrijk en Oostenrijk. Uit Nederland kwamen 23 deelnemers", zegt de organisatie in een persbericht.   


Save the Date: het volgende Afrovibes Festival vindt plaats van 4 t/m 15 oktober 2023 in verschillende theaters in Amsterdam, Rotterdam enUtrecht. In het voorjaar 2023 worden de eerste delen van het programma bekend gemaakt. Het programma zal bijzondere aandacht geven aan kunstenaars en makers uit Oost-Afrika. 


Afrovibes 2022
AFROvibes2022

Werken uit de tentoonstelling Riot By Design zijn nu te koop
Van de grafisch ontwerper Sindiso Nyoni uit Zuid-Afrika was een tentoonstelling van zijn werk in Frascati en de Balie. In de Balie is de tentoonstelling nog te zien tot eind november. Van deze tentoonstelling is een catalogus verschenen met de 28 geëxposeerde werken. Een deel van zijn werk is nu te koop. Sindiso Nyoni koos 10 werken die in een exclusieve kunstdruk van Rite of Spring, Pina Bausch & Germaine Acogny bij Holland Dance Festival 
telkens 10 exemplaren, getekend en gesigneerd door de kunstenaar te koop zijn.

Van 12 t/m 14 januari 2023 is bij het Holland Dance Festival de dansvoorstelling "The Rite of Spring" van Pina Bausch en Common Grounds van Germaine Acogny & Malou Airaudo te zien.
Pina Bausch maakte met haar Tanztheater Wuppertal talloze choreografieën waarin emoties, meer dan een verhaal, een grote rol speelden. In 1975 choreografeerde zij Rite of Spring. Dansers van Tanztheater Wuppertal hebben bij École des Sables in Senegal deze Rite of Spring met 36 dansers uit 14 Afrikaanse landen herleefd en gedeeld. Het resultaat is een enorm meeslepende en aangrijpende choreografie.
Germaine Acogny uit Senegal staat bekend als grondlegger van de moderne Afrikaanse dans. Zij heeft haar achtergrond zowel in traditionele Afrikaanse dans als ook in klassieke en moderne westerse dans.
Beide voorstellingen staan op het programma van het Holland Dance Festival in januari 2023. De productie is een samenwerking van Ḗcole des Sables in Senegal, Pina Bausch Foundation en Sadler’s Wells in Londen. Een impressie van deze dansvoorstellingen is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=0VZFNGjh8vA?">

Over PINA van artist in residence Kwanele Finch Thusi schreef de Theaterkrant 'Adembenemend duet in uniek en explosief queer idioom'. Ook over Hominideos 'een aanstekelijke ratatouille van stijlen'Kaspale's PlaygroundLa Dernière danse du Monarque en Moving Beyond / Benin Vibrations schreef de Theaterkrant recensies. 

Tijdens het festival zijn een groot aantal foto's gemaakt door professionele fotografen Elzo Bonam, John Hogg en Jan Boeve. Op de website van Afrovibes is een grote selectie van deze festivalfoto's te vinden.