Afbeelding

afrovibes

Afrovibes Festival 5 – 16 okt | Amsterdam, Rotterdam, Utrecht

Afrovibes Festival is terug met de 19e editie van Afrovibes Festival. Theater, dans, performance art, modeshows, tentoonstelling en muziek uit Senegal, Ivoorkust, Zuid-Afrika, Kenia, Guinee, Congo, Benin, Kameroen/Frankrijk, Congo/Oostenrijk en Nederland.

De Uitmarkt is geweest en het theater seizoen is begonnen. Afrovibes Festival opent op 5 oktober in Frascati Theater Amsterdam en heeft het dit jaar helemaal met voorstellingen in 11 theaters in drie steden. De kaartverkoop voor alle voorstellingen is gestart.

Artistiek leider Jay Pather en programmeur/curator Marjorie Boston hebben opnieuw een uitdagend programma samengesteld dat in het teken staat van radicaliteit, spannend werk en experiment uit actueel Afrika en de diaspora in Europa.

Thema is RUPTURE | RAPTURE. De verrukking en plezier van contact met anderen en de verscheurdheid en ontwrichting tussen mensen en culturen. Onze focus dit jaar is op West Afrika en de diaspora in Europa. Het is de spanning tussen ontmoeting en ontwrichting, de nabijheid en vaak heftige geschiedenis tussen West-Afrika en Europa die deze regio bijzonder maakt en uitgangspunt is voor ons programma. Over wie we zijn, denken te zijn en hoe we naar elkaar kijken. Dus daar gaan we, live in de theaters! 

Bekijk hier het volledige programma

Een paar voorstelling lichten we hier alvast uit. La Dernière Danse du Monarque van Babacar Cissé en Germaine Acogny (Senegal), Hominideos van Merlyn Nyakam (Kameroen/Frankrijk) en Dag Papa van Alioune Diagne (Nederland). 

La Dernière Danse Du Monarque (Senegal) - dans van vier vlinders, hun dromen en streven, over vergankelijkheid en de dingen die voorbij gaan 

La Dernière Danse Du Monarque (Senegal)

Samen met de Senegalese choreograaf Germaine Acogny (op videobeeld) staat de magnetiserende Senegalese danser Babacar Cissé op het podium van Afrovibes. In deze dans beweegt hij in het ritme van zijn leven als de Monarchvlinder die zijn land verlaat voor een betere toekomst.
Vier vlinders. De grootvader de eerste vlinder die leefde in Senegal. De vader die Senegal verliet voor een betere toekomst in Europa. Hijzelf, Babacar, de derde vinder die leeft in een samenleving waarin een zwarte man vaak vooroordelen oproept. De vierde vlinder, zijn dochter, kan zij een vredig en onbezorgd leven leiden? Een mix van dans, muziek, performance en video waarin intimiteit, herinnering, veroudering en de onverbiddelijkheid van de tijd samenkomen. Klik hier voor de trailer en impressie

DATA: 
Amsterdam | Frascati Theater
Wo 5 oktober, 22:00 uur  Kaarten en info
Do 6 oktober, 22:00 uur  Kaarten en info

Rotterdam | Maaspodium
Vr 7 oktober 19:30 uur   Kaarten en info

Amsterdam | De Balie
Vr 14 oktober 20:30 uur   kaarten en info 

Hominideos (Kameroen / Frankrijk) - dans met Sabar muziek uit Senegal, Bikutsi muziek uit Kameroen, zes dansers en musici

Hominideos (Kameroen / Frankrijk)

Zes dansers en muzikanten gaan op reis naar de bakermat van de mens, terug naar de natuur. Een avontuurlijke odyssee van Afrikaanse en moderne dans die Sabar muziek uit Senegal en Bikutsi muziek uit Kameroen verenigt. Choreograaf Merlin Nyakam uit Kameroen vond de inspiratie voor Hominideos in het gedicht ‘In The Cradle of Humankind’ van Karen Press en muziek van Giancito Scelsi, ‘Vier stukken elk op één toon’.
Hominideos is een Groot Verhaal over wie we zijn en wie we zouden willen zijn, over de mens ‘rich in genius but poor in common sense’. Hominideos is dans, percussie en zang met videobeelden over de chaos van onze wereld. Aan het eind is de urgente vraag voor de dansers hoe de wereld er straks zal uitzien en wat er overblijft van onze dromen. Klik hier voor de trailer en impressie

Dag Papa (Nederland) - de mannelijke lijn in Diagnes familie

Dag Papa

In Dag Papa onderzoekt de Senegalese choreograaf, danser, kunstschilder én vader Alioune Diagne de mannelijke lijn in zijn familie. Wat verandert en wat blijft hetzelfde als je vader wordt? Wat geef je als vader door aan je zoons en wat niet? Hoe zwaar wegen de vorige generaties op de keuzes die je maakt voor de toekomstige generatie?
Ga je gaandeweg steeds meer op je vader lijken, of juist niet? Dag Papa is een ontroerende solo dansvoorstelling, waarin Alioune dans, tekst en schilderkunst met elkaar verweeft – net als zijn opa, die wever was. Klik hier voor de trailer en impressie

DATA: 
Amsterdam | CC Amstel
Do 6 oktober, 20:00 uur  Kaartverkoop binnenkort open
Amsterdam | Frascati 
Za 8 oktober, 21:30 uur  Kaarten en info