Afrovibes Festival 2016: de ziel van Afrika naar Nederland met dans en theater

De organisatie van het Afrovibes Festival zegt voor 2016 “een relevant en urgent programma neer te zetten, vernieuwend en rauw, zoals het echte Afrika op dit moment is”.

Ze zeggen daarvoor naar Zuid-Afrika te hebben gereisd om daar nieuw en jong podiumtalent te spotten en om gevestigde namen te zien samenwerken met young & urban theatermakers uit de stedelijke gebieden van Zuidelijk Afrika.

Het festival dat van 5 t/m 15 oktober verschillende podia aandoet in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag, brengt een nieuwe generatie podiumkunstenaars die Afrikaanse archetypen doorbreken en vanuit de wereld werken zoals zij die kennen: een grootstedelijk, modern Afrika.

Het thema van het festival dit jaar is Modernity versus Tradition.

Tradition versus Modernity

Met elk jaar een ander thema speelt Afrovibes in op de actualiteit. Tijdens Afrovibes 2016 wordt het spanningsveld opgezocht tussen Tradition versus Modernity. Jonge Afrikanen zetten zich af tegen de oudere generatie. Waar ouders en grootouders Afirka ‘in de uitverkoop’ deden, is deze generatie een cultureel bewuste. Ze hechten waarde aan de Afrikaanse cultuur in een snel veranderende, moderniserende en verwesterende wereld. Ze zijn op zoek naar hun eigen identiteit en stellen zich daarbij voortdurend de vraag: wat is het om zwart en om Afrikaan te zijn? Deze young & urban Afrikaanse podiumkunstenaars zoeken tijdens het Afrovibes Festival verbinding tussen moderniteit, traditie en vooruitgang in inhoud, vorm, speelstijl en genre.

Een greep uit het programma

Het programma is divers. Van Soweto Soul – bekend van o.a. Festival Mundial en The Hague Africa Festival – met een swingende mix van Pennywhistle, Jive, Hip-Hop, Mbaganga en Kwaitomuziek tot Vuyani Dance Theatre; het meest vooraanstaande moderne dansgezelschap uit Zuid-Afrika. Humoristisch ‘stripboektheater’ over zonden, verleiding, seks en geweld in We didn’t come to Hell for the croissants van de Zuid-Afrikaanse Jemma Kahn. Dansers uit Senegal, Zimbabwe en Jamaica, rappers uit Kaapstad en Utrecht, muziek uit Mozambique, de design expositie Fierce Now en fashion shows van Lady Afrika. Kaartjes zijn te koop bij de betreffende theaters en vanaf augustus via afrovibes.nl/festival.

Waar en wanneer

  • Amsterdam: 5 t/m 8 oktober (Compagnietheater en Bijlmer Parktheater)
  • Utrecht: 6 & 8 oktober (Stadsschouwburg)
  • Rotterdam: 9 oktober (Maaspodium)
  • Den Haag: 9 & 10 oktober (Theater a/h Spui) en 14 & 15 oktober (De Nieuwe Regentes)
  •  - Extra programma op 1 en 2 oktober in Rotterdam (Kunsthal)