21 genomineerd voor Black Achievement Awards 2017

21 prominenten uit de zwarte gemeenschap maken kans op de Black Achievement Awards die zondag worden uitgereikt bij de afsluiting van de Black Achievement Month. Het is het tweede jaar dat het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) deze prijs uitreikt.

“Met deze prijs wil het NiNsee de herkenning van zwart talent en de erkenning van zwarte helden en hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving onder de aandacht brengen,” schrijft het instituut in een persbericht vrijdag.

De hele maand oktober staat in het teken van zwarte rolmodellen op allerlei gebieden: veel kunst en cultuur, maar ook wetenschap, gezondheidszorg en architectuur komen aan bod. De herkenning van zwart talent en de erkenning van zwarte helden, daarom draait het tijdens de Black Achievement Month ().

Gedurende de hele maand oktober was er een uiteenlopend programma waarin zwarte geschiedenis en achievements centraal stonden. Het was de tweede keer dat dit werd gehouden. De uitreiking van de Black Achievement Awards geldt dan ook als een waardige hekkesluiter van een maandlange blik op zwarte excellence.

Het programma zondag start om 16.00uur in de Maximazaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, aan de Mauritskade 63 te Amsterdam.

Per categorie zijn er voor de awards drie deelnemers genomineerd.

  • In de categorie Sport zijn dat Enith Brigitha, Nelli Cooman en Humphrey Mijnals.
  • In de categorie Kunst & cultuur Berget Lewis, Felix de Rooy en Remy Jungerman.
  • In de categorie Wetenschap Philomena Essed, Gloria Wekker en Leo Balai.
  • In de categorie Mensenrechten/politiek Amma Asante, Sylvana Simons en Domenica Ghidei Biidu.
  • In de categorie Ondernemerschap Ellen Brudet, Guillaume Philibert en Bianca Brasdorp.
  • In de categorie Mens & maatschappij Regina Macknack, Mitchell Esajas en Jessica d'Abreu en Mike Kolf.
  • Daphina Misiedjan, Esther Duysker en Gladys Akom Ankobrey dingen mee naar een Stimuleringsprijs

Kijk voor uitgebreide achtergrond van de genomineerden

Een vakjury, bestaande uit Ernestine Comvalius (directeur Bijmerparktheater), Ivolaine de Nobrega (voorzitter van de Stichting Straatvoetbalbond Nederland), Kenneth Erselina (co-founder en strategieconsultant We are Bushwick), Ama Koranteng-Kumi (founder en directeur Bloei & Groei) heeft de genomineerden geselecteerd en uit hun midden de winnaars bepaald.

Over het NiNsee

Het NiNsee is een kennis- en expertisecentrum op het gebied van het trans-Atlantische slavernijverleden van Nederland en de hedendaagse effecten en gevolgen van dit verleden voor de nazaten van tot slaafgemaakten. Een gedeeld verleden dat structureel en vanuit verschillende invalshoeken voor het voetlicht wordt gebracht met als doel volledige erkenning en inbedding in Nederland te realiseren.