ozoschool1

Zomerschool 2020 was een succes

Een tekort aan woorden om te schrijven maak ik niet vaak mee; ze rollen meestal als een goedgevoede waterval uit mijn pen. Maar nu, terwijl ik supermoe en tegelijkertijd supervoldaan terugblik op #ReadyandGoforMBO, de zomerschool die wij draaiden in opdracht van het Samenwerkingsverband vo scholen Amsterdam-Diemen, kan ik de juiste woorden niet vinden. Ik blijf steken bij een heel stel superlatieven, waarvan geen enkele gelogen is.

Een wervelwind in een achtbaan van boeiende workshops gecombineerd en aaneengeregen in een week waarin vmbo studenten die net geslaagd zijn, werden voorbereid op hun mbo studie die volgend week start.

Zie je? Klinkt bijna pochend toch? Geloof me toch maar gerust dat ieder woord in deze overtreffende trap waar is.

ozoschool1

Denk aan workshops over studeren op het mbo door Fatima Akalai en Graciela Soesman, studeren na het mbo door jurist Saskia Esajas, persoonlijk leiderschap door Ambassadeurs van Amsterdam, over Black Lives Matter door Anita Abaisa van Black Ladies Talk, over zelfverdediging en sterker in je schoenen staan door Fouad Tijarti, over app bouwen door Kwame Carr van Bims Solutions, over ondernemerschap door Tirza Snoijl, over budgetteren door Henna Texel, over studie en loopbaan door Angela Roemer, over hospitality, over persoonlijke presentatie door Diana J. Ritfeld, over doelen stellen door Eurdice Snip, over gastvrijheid.

Met daartussen de mogelijkheid om hun kennis over bepaalde schoolvakken bij te spijkeren onder begeleiding van coaches.

Om hen voor te bereiden op de weg terug naar school in deze vreemde tijd, een workshop van psycholoog Dr Carl HD Steinmetz. En psycholoog Lesny Heikerk die met hen kwam reflecteren. Om hen in beweging te houden een workshop Afrikaanse dans door de energieke dans instructeur Mousa van Untold Empowerment en een militaristisch klasje van Defensie waar ze binnen een uur leerden marcheren in gestrekte pas!

Bijna niet bij te houden allemaal toch!? Maar dat was niet alles; omdat school niet alleen de kinderen aangaat, maar ook hun ouders, vroegen we Dr. Steinmetz en Mr. Pim Deul, beiden lid van de Onderwijs en Arbeidsmarkt Waarheid -en Transformatie Commissie, om met ouders van gedachten te komen wisselen over het thema Achterstelling.

Uw kind, zusje of broertje, nichtje of neefje komt in het Nederlandse onderwijs lager uit dan zij in het echt kunnen.”

Het gesprek ging over de achterstelling van hun kinderen in het onderwijs en wat daaraan te doen is. Pim en Carl maakten hun workshop speciaal voor ouders van de nieuwe leerlingen, zodat die zich leren verzetten tegen besluiten over hun kind waar zij het niet mee eens zijn.

ozoschool1

En dat op allemaal twee locaties tegelijkertijd.

Simultaan op het ROCvA MBO College Zuidoost waar ik samen met mijn collega Ama Carr het Weekend College amsterdam ZO en StudieMAX draai, en op ROC Top Business in Nieuwwest. Daar had La-Toya Glorie de dagleiding.

De mooiste ervaring deze week? De student die maandag halverwege de ochtend vertrekt omdat hij zich echt alleen op ICT wil richten; op donderdag is hij er weer ’s ochtends, maar wil weer vertrekken om ’s middags terug te komen wanneer de ICT workshop er wel zal zijn.

“Nee,” zeg ik, “jij gaat toch niet weg?! Je gaat meedoen aan de Afrikaanse dansworkshop.”Hij stribbelt tegen, maar aan meester Marvin zeg je niet met succes tweemaal nee. Hij start schoorvoetend, maar een uur later domineert hij de les met zijn eigen Marokkaanse invloeden die hij toevoegt aan wat de Senegalese dans docent Mousa hen leert.

Wanneer Wethouder Marjolein Moorman en Zuidoost Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadna een paar uur daarna langskomen staat hij spontaan op en doet hij zijn Berbers dansje weer, schouders schokkend en vingers snappend op de beat van de Marokkaanse muziek. Temidden van een oorverdovend applaus gaat hij verlegen weer zitten, maar met een grote trotse grijns op z’n gezicht.

“Dat zat gewoon in me. Hoefde ik niet te leren,” zegt hij naderhand.

ozoschool1

Makkelijk praten. Ik heb een keer geprobeerd mee te dansen met de Afrikaanse dansles. Bakte er niks van. Leuk trouwens dat je het filmpje daarvan grappig vond.

ozoschool1Deze student start volgend week op ROCvA Zuidoost en is helemaal blij om te horen dat ik er werk. “Ik hoop dat ik u zal zien,” zegt hij. Daar smelt je hart toch van? Dat dat ding nog klopt in mijn borstkas is bijna onvoorstelbaar, met al die keren dat studenten hem de afgelopen week -en de afgelopen jaren- bijna gestolen hebben.

Als we in staat waren een ICT-er zo spontaan aan het dansen te krijgen, kan je je voorstellen hoe mooi de rest van de ervaringen zijn geweest?

Uit onze voorlopige evaluatie blijkt in ieder geval dat #ReadyandGoforMBO op flink wat punten een vette 100 scoort bij de studenten. De Afrikaanse dansles bijvoorbeeld, was populair. 100 punten voor de vraag “ben je nu beter voorbereid om straks te starten op het mbo?”

Zo’n mooie week eist natuurlijk een prachtig einde. Superlatieven, weet je nog?

Ik had enkele mensen die ik inspirerend vind zover gekregen om de certificaten te komen uitreiken.

“IK BEN ER!” zei Sylvana Simons (Bij1) meteen enthousiast toen ik haar vorige week belde om te vragen of ze iets kon komen doen voor de zomerschool. “Je weet nog niet eens wat ik wil dat je komt doen!” zei ik. “Maakt niet uit. Het is voor de kinderen. Count me in,” zei ze weer voordat ik eindelijk mijn verzoek kon doen.

ozoschool1

Ook politiecommissaris Ramon Arnhem, NiNSee voorzitter Linda Nooitmeer, Gemeenteraadsleden Simion Blom (GroenLinks) en Numan Yilmaz (DENK), Marilyn A-Kum (PvdA Arnhem en lid van Provinciale Staten van Gelderland) en Directievoorzitter MBO College Zuidoost Robert Jan Janssen hadden meteen ja gezegd, op het verzoek of ze de studenten een hart onder de riem konden komen steken op hun laatste dag.

Alles om hen te inspireren voor hun eerste dag. Het was een week vol superlatieven, die eindigde op een hele hoge noot. Volgend jaar raken we een nog hogere.

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.