Marvin

Sta ik rustig te pissen

 

Dit gebeurde laatst echt. Iets dat vandaag gebeurde, deed me er weer aan denken. 

Sta ik te pissen in het toilet van een restaurant.

Ik stond aan het ene eind van een lange rij met urinoirs en aan het andere eind stond zo’n lul, ook met z’n pik in z’n hand te pissen. Ik kan z'n miezerig straaltje eruit horen stromen, hij hoort de volle stroom van de mijne trots kletsen tegen het porcelein van de plee. 

Schuift er een tweede lul tussen ons in en beginnen zij met z’n tweeën grinnikend een gesprek in een taal die ik niet versta. Ik dacht op dat moment dat het Deens of Zweeds was.

Mijn sensor zegt dat het over mij en wellicht over de afmeting van mijn zwarte ding gaat, maar ik forceer mezelf om niet teveel te letten op mijn omgeving en niet achter alles iets te zoeken. Niet alles is racisme, wordt wel eens gezegd toch door mensen die nooit racisme meemaken.

Opeens hoor ik het n-woord, maar ook dan denk ik ach, zal wel een woord in hun taaltje zijn dat erop lijkt.

Zegt de tweede lul ineens grijnzend in het Nederlands aan de eerste lul: “hij verstaat je toch niet.”

Ze waren dus Fries aan het spreken met elkaar, realiseer ik me.

Ja hoor, heb ik het weer. Zelfs in een toilet ben je niet veilig voor dit soort bullshit.   

Maar dan keert de tweede lul dan zn lullekop naar me en zegt luidop “hey donkere man!”, alsof hij me wat wil vragen. Over m'n zwarte lul wellicht.

En ik denk ah nee, he! Wat we niet gaan doen is dit gesprek dat jij wil voeren met me.  Dit gaan we meteen neersabelen voordat het begint. Dit gaan we niet faciliteren. We gaan jou niet toestaan hier nu een stuk van mijn sanity, van mijn eigenwaarde af te pakken. Verkeerde zwarte man, verkeerde eeuw. Vandaag ga je dat leren.

Dus ik grom kalm “noemde je me net echt een n.g.r?”

Hij schrok en alle lucht verdween uit zijn lullenlijf. 

“Heb je daar een probleem mee?” vraagt hij.

Ik zeg “tja als je zo stom bent dat je die vraag moet stellen dan vraag ik me af wat voor fucking gesprek je met mij wil voeren. Als je niet weet of ik daar een probleem mee heb, waarom noem je me donkere man nu terwijl je me net aanduidde als n.g.r? Omdat je dacht dat ik je niet zou verstaan?  Zag je hier een n.g.r staan pissen?"

“Ja maar”

Ik ben nu echt kwaad, maar nog steeds kalm, dus ik zeg “ach fuck off man! Waar denk je dat ik het met je wil hebben? We staan allemaal hier met onze pikken in onze handen en dan wil jij een gesprek met mij voeren? Waar the fuck over? Waarom met mij? Nadat je mij net een n.g.r genoemd hebt? Rot the fuck op man.”

Ik heb inmiddels de mijne geschud, gedroogd en weggezet, en mijn handen gewassen en begin naar de deur te lopen terwijl zij doen alsof ze nog steeds moeten plassen, want iedere vent weet dat een vent niet op een andere vent afkomt die aan het pissen is. Bij het urinoir is het t veiligst. Lulletjes.

“Hou je liever met je lul bezig, lul!,” zeg ik nog en stap uit het toilet. 

En dan hoor ik hem van binnen uit gillen: “Flikker toch op!.” 

Zwak. Zielig.

Maar nee, ik ben niet die Zwarte man die dit soort gasten de ruimte zal geven, of mee zal grappen wanneer ze denken me op de zeik te nemen. Er zijn Zwarte mensen die dat toestaan, maar ik ben daar niet een van. Ik ben niet die Zwarte gast over wie je de rest van de avond met je vrienden dom zal kunnen lullen, omdat ik je de wind in je zeilen gaf.

Die wind haal ik er meteen uit! Genadeloos!

Tja, hij kon natuurlijk niet weten dat iemand net die middag een veer in mn reet gestoken had en dat ik me extra onoverwinnelijk voelde. Maar wat about Zwarte mensen zonder veren in hun reet, die dagelijks dit soort bullshit moeten meemaken? 

 

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.