Recensie "I Am Not Your Negro"

​De film documentaire "I Am Not Your Negro" is een historische film documentaire, die de strijd van de Afro-Amerikanen laat zien voor gelijke burgerrechten. Het is een film die aan de hand van de krachtige woorden en getuigenis van de gelauwerde en bekende Afro-Amerikaanse auteur  , de filmbezoeker ofwel kijker, een systematische kijk geeft in het leven en de strijd van de Afro-Amerikaan.

Miskenning van de 'negro'

Wat is het leven van de Afro-Amerikaan waard? Welke rechten heeft een Afro-Amerikaan? Waarom moet een Afro-Amerikaan onderdanig zijn? Aan de hand van onder andere deze vragen neemt James Baldwin je mee op een historische tocht door de geschiedenis van de 'negro' in Amerika. Een tocht die bezaaid is met slavernij, mishandeling, onrecht, onteigening en willekeurige / moedwillge moordpraktijken. 

Burgerrechtenbeweging

In de jaren 60 van de vorige eeuw was James Baldwin ook actief in de Burgerrechtenbeweging. Die periode van zijn leven wordt in beeld gebracht door de confrontaties met de politie, die de Afro-Amerikanen hard moesten aanpakken, in hun rechtvaardige strijd voor gelijke burgerrechten. Tijdens deze strijd moeten vele kopstukken van de beweging, zoals Dr. Martin Luther King, Malcolm X,  met hun leven bekopen. De prangende beelden worden nog krachtiger met de stem van James Baldwin zelf en acteur Samuel L. Jackson.

Trailer "I Am Not Your Negro"

Tegelijkertijd laat Baldwin ook de lichtelijk hypocriete houding van de toenmalige Amerikaanse regering zien. Maar ondanks dat heeft de broer van de vermoorde Amerikaanse President John F.Kennedy, Robert Kennedy, zich toch ingezet om een oplossing te zoeken voor dit historisch maatschappelijk probleem. 

Link met het heden

Gezien de huidige maatschappelijke ontwikkelingen, waarbij Afro-Amerikanen willekeurig / moedwillig worden vermoord, slaat deze film ook een link naar het heden. De verschillende nieuwe bewegingen, zoals Black Lives Matters zijn te zien, als ook de diverse demonstraties​, die bekrachtigd worden met de woorden van James Baldwin.

Ook een film voor witte en andersgekleurde mensen

I Am Not Your Negro is een film documentaire met een historische lading. Een historische lading die feitelijk reeds bekend is bij vele Zwarte of Afro mensen. Maar waarschijnlijk veelal onbekend bij witte en andersgekleurde mensen. Deze film kan voor velen van hen een 'eye-opener' zijn over de historie en leed, die tot de dag van vandaag, de Zwarte of Afro mens tot een soort persona non grata heeft gemaakt binnen deze wereld.

Dankwoord

De film is vanaf 11 mei 2017 te zien in enkele Nederlandse bioscopen. Met dank aan Anne Vierhout, filmdistributeur van , die de film naar Nederland heeft gehaald. Maar ook dank aan voor het nemen van het iniatiatief om deze film te presenteren bij de voorpremiere in .

 

Lees ook: