Onrecht

Laat je niet verleiden tot ophouden met jouw verzet tegen onrecht. Ook niet wanneer het voelt alsof je geen medestrijders hebt in jouw strijd tegen het verzet dat jou stoort. Het is oorlog en jouw strijd telt.

Onrecht heeft talloze facetten. En die hebben eeuwenlang ongebreidelde ruimte heeft gehad om zich te ontwikkelen tot de norm. Dat overwin je niet na een paar (tientallen) jaren strijd.

Daarvoor zijn mensen te onvolmaakt; te tevreden met hun plek in die onechte realiteit waar krom eeuwenlang aan hen verkocht is als recht. Onrecht is veel omvattend; strijd moet daarom ook op meerdere fronten worden geleverd.

Eén battle is niet de war.

Een battle opgeven kan echter wel de oorlog helpen verliezen; en dan hebben we allemaal verloren: de mensen die lijden onder onrecht en de mensen die nog niet doorhebben dat ze meedoen aan een systeem dat onrecht tot norm verheven heeft.

Don't stop fighting when your war is just. Your battle counts.

Bob Marley zei het ’t mooist:

 

Until the basic human rights are equally guaranteed to all, without regard to race

Until that day the dream of lasting peace, world citizenship, the rule of international morality

Will remain but a fleeting illusion, to be pursued, but never attained

Tot dan blijf ik op mijn manier strijden tegen systemen die me altijd verteld hebben dat ik minderwaardig was; strijd tegen die delen van mezelf die dat instinctief willen geloven. De comfort van toegeven en rust of afstand nemen heb ik niet, want de dominantie van het instinct is niet te onderschatten.

Blijf strijden.

Een ieder op zijn manier.

Ik met mijn pen.

We know we shall win | We are confident | Into victory | Of good over evil.